Haal het maximale uit je vrijheid door de diensten van de notaris

Notarissen hebben geen flitsend imago. Op zich is dat te begrijpen, maar tegelijkertijd is het erg opmerkelijk. De beroepsgroep houdt zich bezig met ingewikkelde dossiers, het opstellen van aktes en allerlei juridische regels. Afhankelijk van je visie is dat spannend of juist helemaal niet. Maar wat niet te ontkennen valt is dat notarissen een essentieel onderdeel zijn van de vrijheid die wij in Nederland genieten. Doorsnee burgers krijgen de gelegenheid hun wensen door te geven en rechterlijke waarde te geven.

Je regelt persoonlijke zaken bij de notaris

Het takenpakket van de notaris is behoorlijk divers. De meeste mensen komen daarom minstens een keer in hun leven in aanraking met deze beroepsgroep. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een testament. Hierin geef je aan wie er aanspraak maakt op welk deel van je nalatenschap. Dat lijkt een zeer zakelijke aangelegenheid, maar dat is het niet. Ga maar eens na welke bezittingen jij allemaal hebt. Veel daarvan zullen persoonlijk zijn. Denk onder andere aan sieraden, kunst, een boekenkast die al jaren in de familie is of de fotoalbums. Zelfs groot materieel goed zoals een woning heeft sentimentele waarde.

Het opstellen van een testament en het afhandelen van de erfenis

Of er sprake is van een testament is vaak erg belangrijk voor de nabestaanden. Want door duidelijke afspraken worden geschillen voorkomen. Jammer genoeg komt het nog vaak voor dat families uit elkaar vallen door onenigheid over de erfenis. Daarom is het beter om de verdeling waterdicht vast te leggen. De notaris heeft niet alleen de bevoegdheden om jouw wensen rechtsgeldig te maken. Het is eveneens een adviseur die aan jouw kant staat. Maak dus gebruik van hun expertise en laat je informeren over zaken als je testament en de verklaring van erfrecht.

Ga er niet vanuit dat alles automatisch goed geregeld is

Jammer genoeg denkt een aanzienlijk aandeel van de inwoners van Nederland dat een erfenis vanzelf bij de juiste personen terechtkomt. Helaas is dat niet waar. Onduidelijkheid leidt regelmatig tussen problemen onder nabestaanden. Vooral wanneer je niet getrouwd bent en geen kinderen hebt.  Zelfs met een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap is je de afhandeling van je erfenis lang niet altijd op orde. Stap gewoon eens bij een notaris bij jou in de buurt naar binnen en win informatie in. Door er een klein beetje tijd in te steken voorkom je in de toekomst een hoop problemen. Een bezoek aan de notaris is dus absoluut de moeite waard!

Personnel