The Little Black Dress: daarom is deze jurk zo iconisch

The little black dress is dé redder in nood voor elke vrouw die in een totale outfitstress zit. Casual, formeel of feestelijk, de LBD is je beste vriend. Hoe de LBD ooit is begonnen, hoe je hem kunt combineren en welke de mooiste zijn, lees je in dit artikel.

Hoe het begon

Het begon allemaal bij de koningin van de mode: Gabrielle ‘Coco’ Chanel. Het meisje wat als wees opgroeide in een Frans klooster zag hoe vrouwen uit haar tijd moeite hadden met de kleding die ze droegen. Het moest allemaal vrouwelijk, getailleerd en strak, soms zelfs incluis korset. Volgens Coco moest het voor vrouwen allemaal veel makkelijker worden. Daarom besloot ze een totaal andere kledingstijl voor vrouwen te ontwikkelen, waarin vrouwen vooral comfortabele kleding droegen, die goed aansloot op hun lijf én lekker zat. Niet gek dat ze kwam met de little black dress: een redelijk simpel zwart jurkje wat een vrouw naar vrijwel elke gelegenheid kon dragen.

De evolutie

In de jaren 70 was de jurk extreem bijzonder doordat hij gedragen werd door de half-nederlandse (Ja, echt!) Audrey Hepburn in de film Breakfast at Tiffany’s. Toen Amerikaans warenhuis Barneys besloot de jurk na te maken, was deze vrijwel direct uitverkocht. Sindsdien is de jurk niet meer uit het modebeeld weg te denken. Door het egale zwart laat hij jou als persoon stralen, leidt de print van de jurk niet af van bijvoorbeeld een gezicht.

De jurk werd pas écht booming toen ook Lady Di fan bleek van de LBD. In een off-shoulder exemplaar tot de knie met een split en hartvormige hals stal ze de show, gecombineerd met een choker. Vrouwen wisten niet hoe snel ze ook een exemplaar nodig hadden.

(Bron: pinterest)

 

Als er één essential is die elke vrouw in haar kast zou moeten hebben, of in ieder geval op het gebied van jurkjes, dan is het wel een kort zwart jurkje. Belangrijke pluspunten: zwart staat iedereen. Zwart is tijdloos. Zwart is formeel, elegant en sexy tegelijk.

Kortom: de little black dress is zo iconisch omdat hij past bij elke gelegenheid: ze zijn er namelijk in alle vormen en maten. Getailleerd, in een A-lijn, asymmetrisch, off-shoulder of met een halterhals, er is een little black dress voor iedere vrouw. Maar mocht je nog wat inspiratie zoeken, dan zijn deze exemplaren misschien wel wat voor jou.

 

Megha Markle in een formele LBD net over de knie, met aymmetrische halslijn en een smal ceintuur om de taille te accentueren. Simpel door het model, edgy door de halslijn en elegant in zijn totaal. (Bron: pinterest)

 

 

Simpel aan de voorkant, maar een verassing aan de achterkant: dit redelijk sec zwart jurkje wordt sexy door de blote rug aan de achterkant, met strik om hem net iets spannender te maken.

(Bron: pinterest)

 

 

Een kort zwart jurkje met kokermodel (getailleerd in de taille) wat vrouwelijk wordt door het kant, en extra sexy is door de open rug. Geschikt voor zowel een verjaardagsfeest als strandfeest, als borrel, als diner. Ach, eigenlijk geschikt voor alles.

(Bron: My Jewellery)