Scheiden van je partner: wat zijn jouw rechten?

Een scheiding regelen is vaak een emotionele achtbaan. Er komt veel bij kijken en er komt dus veel op je af. Het is belangrijk dat het goed geregeld wordt. Voornamelijk wanneer jullie samen een koophuis hebben en als er bijvoorbeeld kinderen bij betrokken zijn. Het is dan belangrijk om samen goede afspraken te maken. Een advocaat of mediator kan je hierbij helpen. Het is belangrijk dat een verzoek ingediend wordt. Er zijn zowel gezamenlijke als eenzijdige verzoeken. Een gezamenlijk verzoek houdt in dat jij en je partner beide instemmen met een scheiding. Wanneer je een eenzijdig verzoek indient dan betekent dit dat jouw partner niet instemt met de scheiding. Het wordt dan een lastiger verhaal. Hoe dan ook, het is belangrijk om alles goed op papier te hebben en afspraken te maken. Het advies is om hiervoor een echtscheidingsadvocaat in te schakelen.

Recht op alimentatie

Zoals eerder benoemd is het belangrijk dat de praktische zaken geregeld worden. Denk hierbij ook aan de financiële zaken. In een aantal gevallen heb je recht op partneralimentatie. Hier kan je recht op hebben wanneer je na het afhandelen van de scheiding niet genoeg inkomen hebt om rond te komen. Dit kan voor zowel de vrouw als de man het geval zijn. Het is maar net wie van jullie het meeste inkomen heeft om partneralimentatie te kunnen betalen. Vrijwel bij elke scheiding is er sprake van alimentatie. Het kan naast partneralimentatie ook over kinderalimentatie gaan. Vaak wonen kinderen bij één van de ouders. Dit betekent dus dat deze ouder de zorg draagt voor de kinderen. De ouder die dan niet de zorg draagt dient dan financiële ondersteuning te bieden. Hoe hoog deze financiële ondersteuning is, is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe meer omgang je als niet-verzorgende hebt, hoe lager de alimentatie. Advocaten rekenen dit graag voor je uit.

Familierecht advocaat inschakelen

Een familierecht advocaat wordt vaak ingeschakeld als het gaat om familiezaken. Denk hierbij aan de geboorte van een kind, het overlijden van uw partner, regelingen omtrent alimentatie en echtscheidingen. Voornamelijk bij echtscheidingen worden deze gespecialiseerde advocaten ingeschakeld. Het is namelijk zo dat een echtscheidingsprocedure pas in gang gezet wordt wanneer het verzoekschrift is ingediend bij de rechtbank. Dit moet een advocaat voor je doen. Woon je bijvoorbeeld in Rotterdam? Dan kan een familierecht advocaat in Rotterdam dit het beste voor je doen. Zij ondersteunen je met de juridische afwikkeling zodat je, je hier geen zorgen over hoeft te maken. Familiekwesties zijn aangelegenheden die veel emoties oproepen. Hierdoor is het fijn als je dit volledig uit handen kan geven en erop vertrouwt dat alles goed geregeld wordt.

Personnel