Appelcider Azijn – De voordelen en fabels van appelcider azijn

Er doen zich wat verhalen en fabels de ronde over het fenomeen appelcider azijn. Een mooi product met veel gezondheidsvoordelen, maar wat is waar?

 

Eindeloze voordelen?

De voordelen van appelcider azijn zouden eindeloos zijn volgens vele artikelen. Toch is het goed om te blijven bedenken dat het een azijnsoort blijft en dat te veel ook slecht voor je kan zijn. Dat het dus alleen maar voordelen heeft is een fabel op zich.

 

Het helpt bij je dieet

Voordeel. Het zorgt ervoor dat je sommige calorieën niet opneemt en deze als het ware in je maag ‘blokkeren’. Er is onderzoek naar gedaan en dat is ook bewezen. De onderzoeker zet zelf een kanttekening bij het onderzoek. Namelijk dat niemand weet hoeveel calorieën jouw lichaam kan blokkeren. Er moet eerst meer concreet onderzoek naar gedaan worden voordat er met zekerheid gezegd kan worden dan appelcider azijn het afvallen sneller doet gaan.

 

Het geeft je langer een vol gevoel

Voordeel. Een onderzoek dat twee groepen mensen onderzocht heeft uitgewezen dat mensen die appelcider ’s ochtends bij het ontbijt namen negentig minuten lacher vol zaten. De placebo groep, die dus geen appelcider bij het ontbijt kreeg, had sneller honger.

 

Het kan je allergie tegengaan

Fabel. Het kan een allergie niet tegengaan of genezen. Het kan hoogstens de reacties op een allergie onderdrukken. Het kan er dus wel voor zorgen dat je minder last hebt van een allergie. Als het lichaam een onbekende stof aanvoelt, maakt het histamine aan om de allergenen te verjagen. De histamine circuleert door het lichaam en zet membranen aan tot het aanmaken van symptomen zoals niezen, jeuk, een verstopte neus, hoesten of waterige ogen. Appelcider azijn zou antihistamine bevatten dat de abnormale reactie van het lichaam overneemt om de allergenen te verjagen.

 

Het zorgt voor een mooiere huid

Fabel. In veel artikelen over appelcider azijn gaat het over de pH-waarde in de huid. Het appelazijn zou de huid kunnen herstellen. Het werkt antibacterieel en kan dus helpen om puistjes en onzuiverheden te verminderen. Dit is niet waar zegt Johnston in haar onderzoek. Het zuur in het azijn zou de huid juist irriteren en onzuiverheden of plekjes juist verergeren.

 

Het kan eczeem verlichten

Voordeel. Het gebruik van appelcider azijn kan eczeem verlichten. Maar een wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt bij dit voordeel. Men zou het hebben geprobeerd om de goede werking op de huid in het algemeen. Meng het appelcider azijn goed met water en dep het zachtjes op de huid waar er eczeem zit. Pas echter op met open wondjes, die kunnen juist erg gaan prikken of geïrriteerd raken van het azijn.

 

Het kan een blaasontsteking genezen

Fabel. Dat het appelazijn een mooi product is met veel voordelen is absoluut waar, maar het is geen wondermiddel voor allerlei infecties en ontstekingen. Appelcider azijn kan een blaasontsteking niet genezen. Als je vaker last hebt van een blaasontsteking is het wel raadzaam om appelcider azijn in je dieet te gaan toevoegen. Gebruik van het product kan namelijk wel bacteriële infecties voorkomen. Door de hoge zuurgraad die bij het innemen in de urinewegen terechtkomt, kunnen bacteriën er minder goed of zelfs helemaal niet groeien. Gebruik appelcider azijn dus als je een blaasontsteking wilt voorkomen.

 

Appelcider azijn ontgift het lichaam

Voordeel. Het appelazijn kan het lichaam helpen met ontgiften. Dat betekent dat giftige stoffen in het lichaam, zoals: nicotine, alcohol en xeno-oestrogenen (o.a. schoonmaakmiddelen en cosmetica) het lichaam efficiënter verlaten. Onderzoek toont aan dat er verschillende natuurlijke remedies zijn om het lichaam te ontgiften. Appelcider azijn is daar een van, maar een gezond dieet volgen en verschillende producten als ontgifter te gebruiken is het meest effectief. Je kan appelcider azijn afwisselen met knoflook, pectine (een stof uit appels en citrusvruchten), bananen, okra, druiven, wortels en pitten uit citrusvruchten.

 

Gebruik van appelcider azijn kan je tanden aantasten

Feit. Geen voordeel, geen fabel, maar een feit! Als je appelazijn met water wilt drinken voor het afvallen, doe dat dan altijd met een dubbele hoeveelheid water en het liefst met een rietje, zodat het azijn de tanden niet aanraakt. Als je het appelcider azijn mengt door het eten, bijvoorbeeld in een salade, is het effect een stuk minder erg en kan je het gewoon eten. Zorg wel dat je na de tijd je tanden poetst, zodat het tandglazuur niet aangetast kan worden.

 

Welke appelcider azijn moet je hebben?

Op bijna alle sites wordt sterk aangeraden om biologische of rauwe appelcider azijn aan te schaffen. Dat komt omdat het de puurste vorm van het product is. In de flessen appelazijn van de supermarkt zouden veel minder enzymen, vitaminen en mineralen zitten. Omdat de smaak van het azijn niet heel lekker is, maar de effecten van de biologische variant er echt toe doen, is het sterk aan te raden om de rauwe appelazijn in huis te halen.

 

Wat moet je nog meer wel of niet doen?

Volgens de onderzoekster Coral Johston moet je voornamelijk oppassen met je tanden. Het drinken van het azijn kan ervoor zorgen dat het tandglazuur wordt aangetast en het kan dan vlekken gaan creëren. Verder moet je het vooral niet puur drinken. De slokdarm is daar niet voor gemaakt. Het kan in de longen terecht komen en een branderig gevoel geven.

 

Het algemene advies geldt: gebruik het met mate. Het is en blijft een azijnproduct. Met één of twee theelepels per dag kan het product gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Meer dan dat is niet verantwoord en kan juist het tegenovergestelde teweegbrengen.

Danique