Nooit meer roken? Enkele tips

Je rookt al een tijdje, maar eigenlijk wil je er vanaf. Misschien heb je al een aantal pogingen om te stoppen achter de rug en heb je gemerkt dat je na een tijdje toch weer naar je sigaret greep. Stoppen met roken is een proces met vallen en opstaan. Toch is het mogelijk om nooit meer te roken, met de juiste ondersteuning.

Stoppen met roken – nicotinepleisters
Je zou bijvoorbeeld nicotinepleisters kunnen proberen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse doseringen. Door een continue nicotine-afgifte voorkom je de meeste ontwenningsverschijnselen. Ze helpen minder goed bij een ineens opkomende behoefte om te roken.

Stoppen met roken – nicotine kauwgom of zuigtabletten
Zuigtabletten, kauwgom of sprays met nicotine zijn zeer effectief als je een dringende behoefte tot roken voelt. In korte tijd krijgt je lichaam voldoende nicotine binnen om het rusteloze en soms duizelige gevoel van een nicotinetekort het hoofd te bieden. Stoppen met roken kan heel effectief zijn als je nicotinepleisters afwisselt met kauwgom of zuigtabletten. Pleisters zorgen voor een basale nicotinespiegel in je bloed en tabletten of kauwgom gebruik je wanneer je het even moeilijk hebt met niet-roken.

Stoppen met roken – acupunctuur
Er zijn mensen die veel baat vinden bij acupunctuur als ze willen stoppen met roken. Wellicht is dit ook iets voor jou. De positieve effecten van acupunctuur zijn echter niet bewezen.

Stoppen met roken – medicijnen op recept
Er bestaan een aantal medicijnen die je kunnen helpen als je wilt stoppen met roken. Je zult ongetwijfeld wel eens van Zyban, Nortrilen of Champix hebben gehoord. Gebruik medicijnen om te stoppen altijd onder begeleiding van je huisarts. Deze medicijnen kunnen zeer effectief zijn, maar zijn vaak niet te gebruiken met nicotinehoudende middelen zoals pleisters. Je huisarts is op de hoogte van je lichamelijke conditie en kan je vertellen welke medicijnen om te stoppen je mag combineren met je overige medicijnen.

Stoppen met roken – via een e-sigaret
Je kunt ook naar een goede e smoker winkel gaan en een elektronische sigaret aanschaffen. In een e smoker winkel, online of in een reguliere shop, koop je een e-sigaret en heb je de keuze uit verschillende e-liquids. Deze e-liquids worden in je e-sigaret verdampt, waarna je ze kunt inhaleren. Een goede e smoker winkel heeft een uitgebreid assortiment e-liquids, met verschillende nicotinegehaltes. Zo kun je langzaam je nicotinebehoefte gecontroleerd reduceren. Daarnaast bevatten e-liquids verschillende smaakstoffen, waardoor vapen een aangename ervaring wordt. Vooral rokers die iets te doen willen hebben met hun handen, vinden hier baat bij. Er zijn diverse gespecialiseerde e smoker winkels met een zeer uitgebreid assortiment.

Personnel