Muggenallergie: dit doe je ertegen

Stel je voor. Je dag is zo goed als klaar, je gaat rustig in bed liggen, pyjama aan, thee erbij: het is tijd om tot rust te komen. Net op het moment dat je lekker ligt en middenin je serie zit, hoor je ineens een apart geluid. Zzzz…. Zzzz… En je weet hoe laat het is. Meneer de Mug komt je nachtrust verstoren. Dit is al ontzettend irritant, maar wat nou als je allergisch bent voor muggen? Dan zijn muggen niet alleen ontzettend vervelend, maar ook hartstikke gevaarlijk. In dit artikel vertellen we hoe een allergische reactie op een muggenbeet eruit ziet, en wat je daar het beste tegen kunt doen om er zo min mogelijk last van te ervaren.

Muggenbulten uitgelegd

Muggen zijn geen vampieren, maar houden wel van jouw bloed. Wanneer een mug een slachtoffer heeft gevonden, zet hij zijn mond (een holle buis) op jouw lichaam, en hapt met scherpe tanden een gaatje. In dat gaatje laat de mug vervolgens speeksel lopen, wat uiteindelijk bij ons gaat jeuken. Dat komt omdat er histamine in het speeksel zit, een stof die een allergische reactie veroorzaakt. Leuk feitje: alleen vrouwtjesmuggen kunnen prikken,

Wat je misschien niet wist, is dat kinderen gevoeliger zijn voor muggenbulten dan volwassenen. De muggenbulten zijn bij hen dan ook groter. Hoe ouder je wordt, hoe minder last je hoort te krijgen van een muggenbeet. Bij overgevoeligheid kan een muggenbult ook overslaan naar een blaar, extreem groot worden of pijnlijk aanvoelen. Dit kan niet zo veel kwaad, maar als je het niet vertrouwt is het verstandig om een dokter te bellen.

Wat je ook kunt doen bij een jeukende muggenbult, is er tandpasta opsmeren. Wrijf twee minuutjes de tandpasta goed op de bult en de jeuk verdwijnt en de jeuk is weg. Als je dit een elke dag doet dan is de muggenbult na een week helemaal verdwenen en heb je bijna geen last van jeuk gehad!

Muggenallergie

Waar muggen bij ‘normale’ mensen een klein jeukend bultje achterlaten, kunnen de gevolgen van een muggenbeet voor mensen met een allergie een stuk vervelender uitpakken. Bij een ‘normale’ muggenbeet kun je de irritante symptonen behandelen door koelen of het gebruik van medicijnen. Het allerbeste is om niet te krabben, want wanneer de muggenbult jeukt en je eraan gaat krabben, verspreidt het gif zich alleen meer en krijg je nóg meer jeuk. Niet de bedoeling dus.

Hoe ziet een allergische reactie eruit?

Wanneer je met een muggenallergie een muggensteek ervaart, verspreidt het gif zich snel door je lichaam. In plaats van een klein irriterend bultje, ontstaat er vaak iets veel groters. Welke verschillende effecten overgevoeligheid of allergie voor muggenbulten kunnen hebben lees je hier. En ook wat je er tegen kunt doen, want dat is wel zo handig.

  1. Blaasje of blaar

Wanneer er een blaasje of blaar over je muggenbult ontstaat, zoals je die kent van bijvoorbeeld je hiel, betekent dit dat je overgevoelig bent voor muggenbulten. Het kan in principe geen kwaad, waarschijnlijk droogt het blaasje na een aantal dagen vanzelf in en zie je er niks meer van, maar kan natuurlijk wel irritant zijn. Zorg in ieder geval dat het blaasje niet opengaat, omdat er dan bacteriën kunnen binnendringen, wat huidinfecties kan veroorzaken.

Wat je er aan doet? Antibiotica-crème- of zalf gebruiken wanneer je merkt dat het blaasje opengaat. Dit kan de huisarts voor je voorschrijven, om te voorkomen dat je een huidinfectie oploopt.

  1. Extreem grote muggenbult

Je merkt pas echt dat je allergisch bent wanneer de muggenbult extreem, maar dan ook echt extreem groot wordt. Het kan zo je hele bovenbeen in beslag nemen. En dat door één muggenbult! Dit is zeker irritant wanneer de bult zich in je gezicht bevindt. Het kan zomaar zijn dat je ineens moeite krijgt met het openen van je ogen. Door de grootte van de muggenbult heb je alleen maar meer last van jeuk en ervaar je deze ook langer. Door de pijn die je dankzij de zwelling ervaart, kun je je ook duizelig en zwak voelen en in sommige gevallen zelfs flauwvallen. Deze grote bult is vaak gevuld met vocht.

Wat je er aan doet? Antihistaminica. Je lichaam reageert namelijk zo allergisch en extreem op de muggenbult omdat je op dat moment (teveel) histamine in je lijf hebt. Histamine wil vreemde stoffen die in muggengif zitten tegengaan, maar reageert alleen te heftig tijdens muggenallergie. Door het innemen van antihistaminica blokkeer je de histamine en voorkom je een zwelling.

  1. Meerdere muggenbulten

Wanneer een muggenbult een strophulus veroorzaakt, dus één bultje veranderd in meerdere muggenbulten, zit je even met de gebakken peren. In plaats van één, heb je nu heel veel rode, irritante jeukende bultjes. Zeker wanneer je blijft krabben (en de jeuk zich verspreidt) wordt de jeuk ondraaglijk en kan maandenlang je lichaam in bedwang houden. In plaats van bultjes die makkelijk verdwijnen, is de kans groot dat er alleen maar meer bijkomen.

Wat je er aan doet? De dokter bellen, en grote kans dat hij je vervolgens corticosteroïden voorschrijft. Dit is een ontstekingsremmer en kun je alleen op recept krijgen bij een apotheek. Dit krijg je vaak in de vorm van een zalf of crème, het verschil is dat de één op waterbasis is en de ander een vettige basis heeft.

Voorkomen

Er gaan vele verhalen in de rondte over wat muggen aantrekt. De één zegt dat het door licht komt, wat je bijvoorbeeld in de slaapkamer aan laat staan, terwijl de ander zegt dat het door de hoeveelheid CO2 komt wat iemand uitstoot. Hoe meer CO2, hoe aantrekkelijker dit zou zijn voor muggen. Goed, muggen zijn nou eenmaal in de wereld en we worden waarschijnlijk allemaal wel een keer gestoken. Wat zijn de beste tips om muggen buiten de deur te houden?

Olieën

Deet, Tea Tree Olie, of Citronella olie is iets wat mensen soms nog wel lekker vinden ruiken, maar muggen zeker niet. Wanneer je jezelf hier een beetje mee insmeert is de kans groot dat de muggen je geen lekker slachtoffer meer zullen vinden.

Vitamine B1

De geur van vitamine B1 zou voor muggen het lekkere luchtje wat muggen zo fijn vinden aan mensenzweet, maskeren. Of het helemaal waar is weet ik niet, maar je zou het in ieder geval kunnen proberen.

Klamboe

Een ouderwetse maar effectieve oplossing is een klamboe boven je bed hangen. Je licht dan in een soort schattig tentje, wat niet alleen gezellig is maar je ook beschermt tegen alle insecten van buitenaf.