Haar opsteken: de leukste en mooiste tips en tricks

Je kent het wel. Je hebt een belangrijke afspraak of een leuk feestje op de planning staan, waar je er extra leuk uit wilt zien. Je doet een toffe outfit aan, doet je make-up extra mooi en wilt graag je haar opsteken. Het is alleen nog best lastig om je haar mooi en stevig op te steken. Hier dus enkele tips en tricks voor het opsteken van je haar.

 

Tips voor het vastzetten van je haar

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken om je haar stevig vast te zetten. Zo is het handig om schuifspeldjeste gebruiken. Hierdoor blijft het haar goed vastzitten en door de kleur en doordat ze zo klein en dun zijn, zijn ze nauwelijks te zien. Normaal gesproken doe je het speldje in met de gladde kant naar beneden. Een goede tip is om dit andersom te doen. De gladde kant is namelijk veel gladder, waardoor het haar sneller losgaat. Als je de golvende kant dus aan de onderkant doet, blijft het haar steviger vastzitten.

Zoals net benoemd is, kun je schuifspeldjes gebruiken om het haar goed vast te zetten, maar je kunt ook een haarbandgebruiken. Zet de haarband op je hoofd en draai plukjes haar tussen de haarband en jouw hoofd. Dit is een hele eenvoudige manier van het opsteken van haren.

Je kunt ook haarspeldjes in de vorm van een spiraalgebruiken om het haar vast te zetten. Dit is net zo stevig als twintig gewone haarspeldjes. Maak een knot en draai het speldje in het midden van de knot. Nu zit het al vast!

Als laatste is het heel mooi om een knot vast te zetten met jouw eigen haar. Maak de knot door eerst je haar vast te houden alsof je een paardenstaart maakt. Vervolgens draai je het haar, waardoor het om zichzelf heen gaat draaien. Je pakt een plukje haar aan de zijkant van de knot en draait deze om de knot heen. Eventueel kun je het plukje nog vastzetten met een klein schuifspeldje.

 

Stug en stevig haar

Het werkt het fijnst om haar op te steken dat je niet net hebt gewassen. Dat maakt haar namelijk glad en zacht, wat niet goed blijft zitten. Daarentegen werkt het al helemaal niet om vet haar op te steken. Vet haar wordt namelijk zwaar en het kapsel stort daardoor snel in. Wanneer je vet haar hebt, kun je het toch beter eerst wassen. Vervolgens zijn er allerlei manieren om het haar weer wat stugger en steviger te maken.

Als eerste gaat het opsteken van haar het makkelijkst wanneer het gekruld is. Als je van jezelf al krullenhebt, hoef je daar natuurlijk niks voor te doen. Heb je stijl haar? Dan kun je dit het beste in verschillende banen krullen. Pak hiervoor eerst je haar bij elkaar en haal er een pluk uit. Zet de rest vast met klemmen. Wanneer je de eerste pluk hebt gekruld, pak je de volgende pluk. De rest van het haar zet je weer met een klem vast op jouw hoofd. Herhaal dit totdat alle haren zijn gekruld.
Wanneer je haren gaat krullen, is het belangrijk om een jouw haar goed te beschermen tegen de hitte van de krultang. Dit kun je bijvoorbeeld doen met verschillende soorten protecting spray.

Vervolgens wordt het kapsel mooier en steviger wanneer je de aanzet van jouw haar toupeert. Gebruik hiervoor een kam en zet deze halverwege de plukken die je wilt touperen. Haal de kam met stevige halen in de richting van jouw hoofdhuid. Je creëert hiermee volume. Vergeet bij het touperen niet het haar aan de zijkant van jouw hoofd.

Doe hierna volumepoeder in jouw haar. Hiermee creëer je ook volume en glad haar maak je er stugger mee. Een ideaal product om te gebruiken bij het opsteken van haren. Strooi de poeder onder de getoupeerde plukken en wrijf het met jouw vingers in het haar.

Ook haarlak is een belangrijk product om te gebruiken bij het haren opsteken. Hierdoor wordt het kapsel een stuk steviger. Gebruik dit bijvoorbeeld bij het krullen van haren. Wanneer je een pluk hebt gekruld, spuit je er haarlak op. Hierdoor blijft de krul beter zitten. Ook kun je het goed gebruiken wanneer je een pluk haar hebt vastgezet. Spuit er haarlak op en het blijft beter in model en op zijn plek zitten.

 

Een kam en klemmen

Daarnaast werkt het bij het opsteken van haren het fijnst en het handigst om een kam en klemmen te gebruiken. Een kam werkt bijvoorbeeld fijn om plukken haar te pakken. Je kunt hiermee namelijk veel preciezer bepaalde haartjes pakken en strakke lijnen maken, dan met jouw handen. Daarnaast kun je met een kam gaten in je kapsel wegwerken. Haal hiervoor de punt van de kam langs je haar.

Zoals hierboven al benoemd is, kun je met klemmen het haar vastzetten dat je op dat moment even niet nodig hebt. Hiermee gaat het niet in de weg zitten.

 

Verschillende technieken

Er zijn onwijs veel manieren om jouw haar op te steken en technieken die je daarvoor kunt gebruiken. Er zijn er al een paar ter sprake gekomen, zoals de knot die je vastzet met jouw eigen haar. Ik zal er hier nog een paar beschreven.

Een eerste manier om haren op te steken is door verschillende plukken haar, een voor een, vast te zetten. Draai de plukken om elkaar en om de haarspeldjes heen, totdat je alle plukken vast hebt gezet die je vast wilt hebben.

Een volgende manier is om eerst vlechten te maken. Dit kun je ook op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld eerst vlechten maken in de voor- en/of bovenkant van het haar. Zet deze vervolgens achterop jouw hoofd vast. De overige plukken kan je weer met speldjes vastzetten.

Je kunt ook juist vlechten maken in de lange plukken haar. Draai de vlechten dan om zichzelf en elkaar heen, als een soort knot, en zet het vast.

Ook kun je je haar heel makkelijk opsteken, door eerst het haar aan de zijkant in te rollen. Dit doe je door vooraan, bij de scheiding, een pluk haar te pakken en deze naar binnen te rollen. Je pakt er steeds plukken haar bij en blijft het haar naar binnen rollen. Zet deze pluk vervolgens met speldjes vast op de plek waar je normaal een knot of staart zou maken. Herhaal dit ook met het haar aan de andere kant. Je houdt dan achterop jouw hoofd een staart over. Dit kun je vastzetten in een draaiknot, waarbij je het haar zelf draait en om de speldjes heen draait.

Wanneer je haren wilt opsteken, is het dus handig om bepaalde producten en spullen te gebruiken waar je het haar stevig mee vastzet en waar je het haar zelf steviger en stugger mee maakt. Gebruik bijvoorbeeld bij het vastzetten van haar, haarspeldjes, een haarband of jouw eigen haar. Haar wordt stug en stevig door het te krullen, Volumepoeder te gebruiken, het te touperen en haarlak erin te spuiten. Gebruik ook klemmen en een kam. Er zijn veel verschillende manieren om haren op steken. Probeer veel producten en manieren uit om te komen tot jouw perfecte look. Het zal in het begin nog stuntelen zijn, maar oefening baart kunst!