Ik denk dat bijna iedereen deze plant wel in de tuin heeft of ooit in de tuin heeft gehad. Een plant die met zijn mooie kleur de tuin mooi opfleurt. En vergeet de geur niet! Deze heerlijke geur wordt niet voor niets veel gebruikt in zeepjes en luchtverfrissers. Het is dus heerlijk om lavendel in je tuin te hebben staan. De plant vraagt alleen wel enige verzorging. Maar wanneer moet je het snoeien, hoe moet je dit doen en met welk gereedschap? Hier enkele tips en tricks.
Snoeien in het voorjaar
In het voorjaar vindt de hoofdsnoei plaats. Hierbij snoei je het grootste gedeelte van de plant af. Het is belangrijk om hier het juiste moment voor te kiezen. Het beste is het om dit begin april te doen. Dan is de strengste vorst namelijk weer voorbij en zal de plant alweer wat gegroeid zijn. Is er in april nog steeds sprake van nachtvorst? Stel de snoeibeurt dan nog even uit. Wanneer het vriest, zullen de snoeiwonden namelijk bevriezen.
Snoei bij deze snoeibeurt ongeveer een derde van de plant terug. Houdt ongeveer een lengte van tien tot vijftien centimeter over boven de grond. Knip hierbij de takken altijd af op een punt waar nog scheuten zitten, dus niet op het kale hout.
Snoeien in het najaar
Het is het beste om de plant in het najaar, dus na de bloei, nogmaals te snoeien. Hierbij snoei je niet zoals bij de hoofdsnoei een derde van de plant weg, maar een kleiner gedeelte. Bij deze snoeibeurt knip je de uitgebloeide bloemen van de plant af. Neem hierbij nog een klein stukje van het groen mee. Op deze manier krijgt de plant weer een mooiere vorm. Daarom wordt dit ook wel ‘vormsnoeien’ genoemd.
Door in het najaar de plant te snoeien, zorg je ervoor dat de plant, naast een mooiere vorm, ook onderaan minder kaal wordt. De struikjes zullen hiermee ook minder snel uit elkaar vallen.
Het is het beste om deze snoeibeurt in september te laten plaatsvinden. Wanneer het nog lang warm is gebleven, waardoor het in september niet gelukt is, is het verstandig om de snoeibeurt over te slaan. De kans is groot dat er snel nachtvorst aan zal komen, waar de plant niet tegen kan.
Bloemen toppen
Zoals net is benoemd, is het belangrijk om in het najaar, wanneer de lavendel is uitgebloeid, de bloemen te toppen. Wanneer de lavendel nog jong is, is het goed om in het voorjaar zo’n twee tot drie keer de bloemen te toppen. Begin hiermee nadat de plant net is gaan bloeien. Wanneer je nieuwe topjes eraf knipt, ontstaan er op die plek extra scheuten.
Doordat je de bloemen nu vaker topt, zal de plant wat later bloeien. Echter, uiteindelijk zal de plant langer blijven bloeien en mooier en voller worden. Hij zal minder snel kaal worden aan de onderkant. Je kunt dus extra lang genieten van de mooie plant en de heerlijke geur die hij verspreid.
Enkele andere tips voor mooie lavendelplanten
Belangrijke punten die bepalend zijn voor de groei van de lavendel, zijn waar en wanneer je de lavendel plant. Allereerst is het belangrijk dat de plant op een zonnige plek staat. Daar groeit de plant het beste. Ook is het voor de groei het beste om lavendel te planten in goed doorlatende, kalkrijke grond.
Eigenlijk kun je de lavendel op ieder moment van het jaar wel planten, maar er zijn twee momenten waarop je dat het beste kunt doen: in het voor- of najaar. Dan is de grond nog warm, en niet té warm, en is de kans het grootst dat het een gezonde plant is en blijft. Natuurlijk is dit wel nog afhankelijk van wanneer je de plant steeds snoeit, zoals hierboven beschreven is.
Het is belangrijk om het goede gereedschap te gebruiken bij het snoeien van de plant. Zo kun je hiervoor een heggenschaar gebruiken. Wanneer het hout al wat dikker is, kun je ook een snoeischaar gebruiken. Met deze schaar kun je meer kracht zetten en bovendien is hij compacter dan een heggenschaar, waardoor je gerichter te werk kan gaan. Het is wel belangrijk dat, wanneer je de heggenschaar of snoeischaar hebt gebruikt, je deze goed schoonmaakt. Door hem regelmatig schoon te maken, gaat hij langer mee.
Het is al een aantal keer benoemd, maar het belangrijkste bij het snoeien van lavendel, is de plek waar je takken afknipt. Snoei niet tot het kale, verhouten deel van de plant, maar zorg er in ieder geval voor dat er nog een grijsgroen vlak aan de plant zit. Je moet dus de plant snoeien op het punt waar nog scheuten aan de plant zitten. Als je wel op het verhouten deel van de plant snoeit, dan kan de plant niet meer uitlopen.
Vergeet je regelmatig de lavendel te snoeien of heb je hem verkeerd gesnoeid? De struik zal dan waarschijnlijk kaal worden en helemaal verhouten. Je zal de neiging hebben de plant uit de grond te halen en weg te gooien, maar misschien valt hij nog te redden. Kijk goed of je ergens nog nieuwe scheuten kunt ontdekken. Knip dan het verhouten deel weg, zodat het zonlicht goed bij deze nieuwe scheuten kan komen. De plant zal dan weer langzaam opbloeien.
Wanneer je de bloemen van de lavendel getopt hebt, heb je veel snoeiknipsel over. Deze knipsels ruiken heerlijk en zijn daarom zonde om weg te gooien. Laat ze drogen en doe ze in een katoenen zakje. Leg dit zakje vervolgens in je kledingkast of in de wc. Weg muffe geurtjes!
Voor het behoudt van een mooie plant, zijn de verschillende snoeibeurten dus erg belangrijk. Met de snoeibeurt in het voorjaar, het regelmatige toppen van de bloemen en de snoeibeurt en in het najaar, zorg je ervoor dat de plant blijft groeien, een mooie vorm behoudt en niet kaal wordt. Zet de plant op een zonnige plek, waar de grond goed doorlaatbaar en kalkrijk is. Gebruik een heggenschaar of snoeischaar bij het snoeien en snoei de lavendel tot boven de scheuten. Van de snoeiknipsels kun je vervolgens nog heerlijke geurzakjes maken.