Kun je een contract eigenlijk zomaar opzeggen?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen de algemene voorwaarden van een contract zelden grondig doornemen. Ook de kleine lettertjes van een contract worden heel vaak overgeslagen. Toch staat hier bijna altijd hele belangrijke informatie in, die je flink in de problemen kan brengen als je hierbij niet goed hebt opgelet. En dan kan het dus zomaar zijn dat je vervolgens iets hebt afgesloten waar je eigenlijk helemaal niet blij mee bent. Kun je, in dat geval, je contract nog gewoon opzeggen? Op zijn hier consequenties aan verbonden? Dit en meer leggen wij je uit in dit artikel.

Opzegbrief laten maken

Over het algemeen moet je bij het opzeggen van een contract een opzegbrief opstellen. Dit kun je zelf doen, maar dit vergt wel wat formele en professionele kennis over het opzeggen van contracten. Daarom kis het fijn dat je dit tegenwoordig ook kunt laten doen, bijvoorbeeld bij een contract van kpn opzeggen. Zo kost het opzeggen zelf ook vrijwel geen moeite, en hoef jij slechts de brief nog te versturen.

Herroepingsrecht

Wat voor aankoop je ook doet (voor een product of dienst) of welk contract je ook afsluit – je hebt áltijd de eerste 14 dagen het recht om op deze beslissing terug te komen. Dat is het voordeel aan consument zijn: je hebt twee weken de tijd om je te kunnen herroepen op je gemaakte beslissing. Dat leidt soms echter ook tot misleidende contracten: waarbij het lijkt alsof je een ‘proefcontract’ afsluit voor twee weken, maar deze na die twee weken automatisch verlengt en je hier vervolgens wel een jaar aan vast zit. Let hier dus goed op!

Niet afwijken van de regels

Over het algemeen geldt dat er bij het opzeggen van een contract niet kan worden afgeweken van de regels. Een contract is niet voor niets een contract: hierin staan allerlei zaken en fictieve gebeurtenissen gedetailleerd en nauwkeurig besproken, dus móchten deze zich ooit voordoen, dan is het helemaal duidelijk welke consequentie hieraan verbonden is. Zo werkt het ook met het opzeggen van een contract. Als het goed is staat er precies in het getekende contract vermeldt wat de regels rondom opzegging zijn – deze zal je toch echt moeten volgen om ook daadwerkelijk het contract op te kunnen zeggen.