Dit moet je weten voordat je een eigen bedrijf begint 

Het starten van een eigen onderneming is voor veel jonge meiden en vrouwen een droom. Een bedrijf waar je niet naar een baas hoeft te luisteren, waar je compleet je eigen ding mag doen en wat je vanaf de start zelf mag invullen. Voordat je een eigen bedrijf begint, is het wel handig te weten wat hier allemaal bij komt kijken. Wij hebben een handige checklist opgesteld met een paar dingen waar je zeker rekening mee moet houden bij het starten van een eigen bedrijf.

Vog aanvragen

Voor sommige bedrijven of diensten heb je een vog nodig. Deze kun je gemakkelijk online aanvragen. Een vog is een Verklaring Omtrent Gedrag en die is aan te vragen wanneer je geen strafblad hebt. Heb je een strafblad, dan zit de kans er dik in dat je deze VOG niet krijgt. Dat is ook het voordeel aaneen VOG: van iedereen die hem krijgt, weet je dat zij/hij te vertrouwen is. Houd er overigens wel rekening mee dat je een klein bedrag moet betalen voor de vog. Vaak gaat dit om een paar tientjes.

Het soort bedrijf

Bedrijven zijn er in verschillende vormen en maten, en voordat je je gaat inschrijven bij de kamer van Koophandel is het verstandig te hebben gekozen wat voor soort type bedrijf je wil. Zo heb je een eenmanszaak, die echt alleen van jou is en waar jij de enige eigenaar van bent, een vof, waarbij je meerdere eigenaren hebt, een bv, waar aandeelhouders in kunnen investeren – en een nv: waarbij ook aandeelhouders kunnen investeren maar waarin deze aandeelhouders anoniem kunnen zijn.

Administratie

Als je je een beetje hebt verdiept in de wereld van ondernemen zul je vast weten dat veel ondernemers altijd klagen over de administratie, omdat het ontzettend veel tijd kost en niet leuk is om te doen. Toch is het onmisbaar voor elke ondernemer om haar/zijn administratie goed bij te houden. Daarom zouden we je ook als tip mee willen geven: begin gelijk zorgvuldig met de administratie, dan loop je later niet tegen een berg met werk aan wat je allemaal nog moet inhalen.