Hoeveel zakgeld is normaal voor kinderen?

Bij het moederschap (en vaderschap) komen een hele hoop ingewikkeldheden kijken. Je draagt de verantwoordelijkheid over een nieuw leven, en probeert deze natuurlijk zo goed mogelijk in te vullen. Het is heel begrijpelijk dat je zou willen met andere ouders om te kijken wat voor keuzes zij maken. Vooral bij de afweging van zakgeld kijken ouders vaak naar andere ouders om te weten hoe zij met het geven van zakgeld omgaan. In dit artikel bespreken wij de gemiddelden per leeftijd van kinderen  in Nederland wat betreft zakgeld krijgen, zodat je beter weet hoeveel zakgeld is voor kinderen.

De afweging is vaak lastig: wanneer je een kind teveel zakgeld geeft, zou het zomaar kunnen dat hij verwend wordt. Geef je hem of haar echter te weinig, dan krijgt hij of zij niet de mogelijkheid om om te leren gaan met geld en hierin een eigen verantwoordelijkheid te dragen. Jong om leren gaan met geld kan vele voordelen met zich meebrengen op latere leeftijd. 

Het geven van zakgeld

Als je begitn met het geven van zakgeld, dan is de hoeveelheid van het zakgeld afhankelijk van een aantal verschillende indicatoren. De eerste is de leeftijd van je zoon of dochter. Als kinderen te jong zijn heeft zakgeld geven amper zin. De tweede indicator is uw eigen financiele vermogen. Het zakgeld van kinderen moet eigenlijk altijd een klein percentage van het vermogen zijn. Dit is natuurlijk relatief, want voor de ene persoon is 100,- euro een weekloon en de ander verdient dat misschien wel in een uur. Houdt dus altijd rekening met uw eigen financiële situatie en welke ruimte u heeft om geld te missen. Daarnaast is het belangrijk om af te wegen wat het kind van zijn of haar zakgeld moet betalen. Veel zakgeld geven terwijl het kind eigenlijk niet zoveel hoeft te betalen, kan resulteren in onnodige aankopen en het idee dat geld makkelijk uit te geven is. 

Wanneer beginnen met zakgeld geven? 

Veel ouders beginnen niet vroeger met het zakgeld geven aan hun kinderen dan wanneer hun kinderen vijf jaar zijn. Zakgeld wordt dan vaak ook gegeven per week, en niet per maand. Zo wordt het overzichtelijker gehouden voor kinderen hoe lang ze nog kunnen doen met hun zakgeld. Het gaat hier om kleine bedragen, van vijftig cent tot een euro. Kinderen kunnen hiermee vaak een lolly of twee per week kopen, maar het leert ze wel direct bewuster na te denken over hun keuzes. Het is ook een mogelijkheid om kinderen pas zakgeld te geven als ze naar de middelbare school gaan. Op dat moment krijgen kinderen sowieso meer zelfstandigheid en is het geven van zakgeld een passende bijkomstigheid. 

Wat is normaal? 

Uit onderzoek van het Nibud (het Nationaal Instituut voor budgetvoorlichting) kwamen een aantal gemiddeldes naar voren van het bedrag zakgeld van kinderen op de middelbare school per maand. De jongste kinderen (12 jaar) kregen ongeveer 15 tot 20 euro zakgeld per maand, kinderen van 18 jaar kregen tussen de 25 en 30 euro zakgeld per maand. Het is hierbij nogmaals belangrijk te bedenken of de drie indicatoren passend zijn. Moet je kind zijn of haar eigen sportlessen betalen, dan zal twintig euro te weinig zijn. 

Leeftijd Zakgeldbedrag (per maand)
12 jaar €15 – €20
13 jaar €15 – €20
14 jaar €18 – €20
15 jaar €20 – €22
16 jaar €20 – €25
17 jaar €22 – €26
18 jaar €25 – €30

 

Bron: Nibud scholierenonderzoek 2016

Bij het berekenen van het zakgeld voor je kinderen is het belangrijk de uitgaven van hem of haar op te schrijven. Denk hierbij aan sportlessen, abonnementen op tijdschriften, het open van kleding etcetera. Het zakgeld zou in principe voldoende moeten zijn om deze uitgaven te betalen.