Hoe word je een Digital Nomad? 5 Tips om je op weg te helpen

Ben jij die 9-5 baan zat en is hybride werken toch niet wat je dacht dat het was? Wellicht is het leven als een Digital Nomad wel voor jou weggelegd. Het vergt lef, vastberadenheid en de bereidheid om uit je comfortzone te stappen. Maar als je de uitdaging aandurft, kan het een spannende en leerzame ervaring zijn. Hier zijn vijf stappen om je op weg te helpen:

Waarom zou je een digital nomad willen worden?

Als je droomt van een leven vol reizen en avontuur, is er volgens NPO Radio 1 geen betere tijd om een digital nomad te worden dan nu. Met zoveel mogelijkheden om op afstand te werken, is het makkelijker dan ooit om je droom waar te maken en de wereld te zien terwijl je een goed inkomen verdient.

Bovendien genieten digital nomads van enkele voordelen die andere reizigers niet altijd hebben. Zo kunnen ze van overal ter wereld werken, hun eigen uren bepalen en profiteren van unieke netwerkmogelijkheden.

Je kunt als digital nomad nauwere banden smeden met de lokale gemeenschap dan toeristen, omdat je meer tijd hebt om te verkennen en met mensen in contact te komen. Als je op zoek bent naar een spannende en onconventionele manier om meer van je leven te genieten en nieuwe mensen te leren kennen, dan kan een digitale nomad lifestyle jouw eerste stap daarnaartoe worden. 

5 Tips voor (toekomstige) Digital Nomads

1. Zorg ervoor dat je een buffer van spaargeld hebt. Dit geeft je een vangnet in geval van onverwachte uitgaven of vertragingen bij het vinden van werk. Dit hoeft heus geen tienduizenden euro’s te zijn, als je er maar een paar maanden mee rond kunt komen.  

2. Zoek klanten die bij je passen. Als je genoeg geld hebt gespaard, is het tijd om de sprong te wagen en je baan op te zeggen. Begin met het benaderen van je netwerk van professionele contacten en kijk of iemand aanwijzingen heeft voor potentiële klanten. Zorg dat je klanten ervan op de hoogte zijn dat je niet in Nederland zult verblijven. 

3 Maak een Tech Survivalkit met deze ExpressVPN checklist. Zorg ervoor dat je alle nodige tools en apparatuur hebt die je nodig hebt om op afstand te werken, voordat je het onbekende tegemoet gaat. Denk aan je laptop, betrouwbare internettoegang en reservevoeding voor je mobiele zoals een powerbank.  Het begint allemaal bij het uitzoeken van de juiste tas, zo blijven al je tech accessoires veilig van water en andere invloeden van buitenaf en voel jij je goed georganiseerd.

Bron: Pexels 

4. Kies je bestemming zorgvuldig uit. Niet alle plaatsen zijn even geschikt voor productief werken op afstand. Doe onderzoek voor je vertrekt en kies een locatie met goed weer, zoals Curaçao, dat volgens het Caribisch netwerk een paradijs moet worden voor digital nomads. Ook een betaalbare accommodatie is belangrijk.  

5. Netwerk met andere digital nomads. Een van de beste kanten van remote voor jezelf werken is dat je nooit alleen hoeft te zijn. Er is altijd een community van gelijkgestemden waarmee je in contact kunt komen. Wees niet bang om een hand uit te steken en jezelf voor te stellen – het kan zomaar zijn dat je levenslange vrienden maakt onderweg.

Met deze tips kun je gelijk aan de slag om je dromen achterna te reizen met je laptop en je tech survivalkit als je belangrijkste reisgenoten. 

Personnel