Een winterdip: hoe kom je ervan af?

De zomer is voorbij en langzaam worden de dagen korter. Het is koud, grauw en het wordt steeds donkerder om je heen letterlijk en figuurlijk. De zon lijkt dan heel ver weg, je zou het liefst de hele dag diep onder de dekens liggen. Het kan dan best uitdagend zijn om elke dag met frisse energie en een positief gevoel je bed uit te springen en je dag te beginnen. Komt dit je bekend voor? Dan heb je last van een winterdip. Een winterdip toont veel overeenkomsten met een depressie. Gelukkig is deze vorm maar tijdelijk, maar je wilt er het liefst helemaal geen last van hebben. Hier volgen een aantal tips die jou door de winter heen trekken.

Wees liever voor jezelf

Wanneer jij te kampen hebt met donkere periodes in de winter, dan is het van levensbelang dat je niet te streng bent voor jezelf. Leg de lat wat lager. Voorkom dat je hoge eisen stelt als elke dag naar de sportschool, gezond eten en ook nog eens top presteren op je werk of studie. Door liever voor jezelf te zijn, ontstaat er meer ruimte en heb je eerder het gevoel iets te bereiken als je het wél doet, dan een gevoel van falen als je iets níet doet. Als je geen zin hebt om je na een lange werkdag nog helemaal in het zweet te werken bij je sportklasje, sla een keer over. Of heb je eens geen zin om weer gezonde boodschappen te doen en eten te bereiden? Haal lekker een keertje af. Het is niet zo dat je dan gelijk uitdijt of ziek wordt.

Neem het er van

Er is niets zo fijn om zo nu en dan eens toe te geven aan je verlangens. Ook al zijn die soms misschien wat vergezocht, duur of tijdrovend. Het is belangrijk om ook een beetje te genieten van het leven. Daar werk je immers óók voor. Dus een heerlijke middag naar een wellness gaan of een fijne gezichtsmassage kunnen echt wonderen doen. Vergeet ook niet je diepe, innerlijke behoeftes te stillen. Zo kun een sexshop bezoeken om jezelf te trakteren op een Satisfyer en breng je lijf even lekker in extase. Deze dingen zou je misschien niet scharen onder dagelijkse kost, maar kunnen echt wonderen doen om je weer als herboren te voelen.

Praat erover

Heb je al deze tips ter harte genomen, maar voel je je nog steeds zielsongelukkig? Deel je gevoelens dan met een vriend of een familielid. Het werkt namelijk helend om te praten over je misère. Misschien hebben zij nog ander advies voor je en bovendien kunnen zij dan rekening houden met jouw gemoedstoestand. Hou het in ieder geval niet bij je, want dan wordt het alleen maar erger en uitzichtlozer.

Personnel