Hoe maak je zilveren oorbellen schoon?

Wil je graag weten hoe je zilveren oorbellen het beste kunt schoonmaken? Of wil je meer te weten komen over sterling zilver en wat het is? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over zilveren oorbellen. We leggen uit wat sterling zilver is en gaan in op de verschillende soorten zilver die voor oorbellen worden gebruikt. Verder bespreken we hoe je zilveren oorbellen het beste schoonmaakt, want dat is natuurlijk wel handig om te weten!

Zilveren oorbellen en sterling zilver

Als je meer over zilveren oorbellen te weten te komen, is het goed om je te realiseren dat echt zilveren oorbellen eigenlijk niet gemaakt worden. Dat komt omdat zilver als materiaal te zacht is om te bewerken. Om dit probleem op te lossen, wordt puur zilver vaak vermengd met koper of andere materialen. Als je ooit op zoek bent geweest naar zilveren oorbellen, ben je ongetwijfeld de term sterling zilver of 925 zilver tegengekomen. Deze twee termen betekenen eigenlijk hetzelfde.

Wat is sterling zilver?

Sterling zilver, of 925 zilver is een soort zilver dat gemaakt is van 92,5% zuiver zilver en 7,5% andere metalen. Dit materiaal is sterk genoeg om zilveren oorbellen van te maken, maar niet zo sterk als bijvoorbeeld goud of platina. Daarnaast zijn er ook zilveren oorbellen beschikbaar waar de code 835 zilver bij staat. Deze oorbellen bestaan voor 83,5 procent uit zilver. Zilveren oorbellen kunnen verkleuren door oxidatie, dit is het proces waarbij zilver aan de lucht blootgesteld wordt en begint te verkleuren.

Zilveren oorbellen schoonmaken

De donkere of zwarte laag die na verloop van tijd ontstaat op je zilveren oorbellen als gevolg van oxidatie is gelukkig eenvoudig schoon te maken. Dit kun je zelf doen, maar dit kun je ook laten doen bij een juwelier. Als je je zilveren oorbellen schoon wilt maken kan dit met een mild sopje, zilverpoets of met soda. Gebruik hierbij geen schuurspons of andere schurende materialen, dit kan het zilver beschadigen. Daarbij moet je extra voorzichtig zijn met zilveren oorbellen die edelstenen bevatten, deze kunnen namelijk beschadigen in het proces.

Zilveren oorbellen schoonmaken met een sopje

Zilveren oorbellen kunnen het beste gewassen worden met een mild sopje. Gebruik hierbij dus geen schuurspons of andere schurende materialen. Hierbij is het verstandig om afwasmiddel te gebruiken dat je oorbellen ook ontvet. Daarna kun je met een tandenborstel je zilveren oorbellen schoonmaken. Bij ergere donkere vlekken kun je echter het beste zilverpoets of soda gebruiken.

Je oorbellen schoonmaken met zilverpoets

Als je zilveren oorbellen wilt schoonmaken, kan je dit ook met behulp van een zachte doek en speciale zilverpoets doen. Wrijf de zilverpoets in cirkels over de oorbellen totdat ze weer mooi glanzen. Zorg ervoor dat je de zilverpoets goed afspuit met water, en dep de oorbellen daarna droog met een schone doek die niet pluist. Je zilveren oorbellen schoonmaken kan ook met speciale zilverpoetsdoekjes, die vooral geschikt zijn voor het onderhoud van je oorbellen. Let er goed op dat je deze doekjes nooit in de was doet, want dan verliezen ze hun werking!

Zilveren oorbellen schoonmaken met soda

Tenslotte kan het ook helpen om je zilveren oorbellen schoon te maken met een sodabadje en aluminiumfolie. Deze methode is echter alleen effectief als je zilveren oorbellen het aluminiumfolie echt aanraken en kan je beter niet te vaak doen, vooral niet als je oorbellen ook edelstenen bevatten. Hierbij leg je het aluminiumfolie in het bakje en zorg je ervoor dat het folie ook over de rand heen komt. Dan voeg je grote scheppen soda en kokend water toe en roer je dit goed door. Je zilveren oorbellen laat je vervolgens een kwartier per kant op de bodem liggen. Daarna is het belangrijk om je oorbellen goed met koud water na te spoelen. Nu weet je precies hoe je je zilveren oorbellen het beste schoon kunt maken!

Personnel