Gemiddeld komen vrouwen bij hun zwangerschap 11 tot 16 kilo aan. Een deel hiervan ben je na je bevalling al meteen weer kwijt. Hoeveel dit precies is, hangt onder andere af van hoe groot en zwaar je baby is. Gemiddeld vallen vrouwen meteen na de bevalling ruim 5 kilo af, omdat de baby, de placenta en het vruchtwater uit het lichaam verdwijnen. Ook verlies je bij een bevalling tot een halve liter bloed. Maar de rest van het zwangerschapsgewicht duurt langer om kwijt te raken. Het gaat daarbij onder andere om vocht dat je vasthoudt tijdens een zwangerschap. Het kan een paar weken duren voordat je lichaam dit afgevoerd heeft. Maar tijdens je zwangerschap sla je ook extra vet op. Het kwijtraken hiervan kost aanzienlijk meer tijd. Hoe kun je dat afvallen na je zwangerschap op een gezonde manier bevorderen?
Voeding
Voor gezond afvallen na je zwangerschap is het belangrijk dat je doelen stelt die haalbaar zijn. Het is niet gezond om te snel te willen afvallen. Een reëel doel is het kwijtraken van ongeveer een halve kilo er week. Dat kun je onder andere bereiken door bewust met je voeding om te gaan. Begin echter niet meteen na je bevalling met diëten. Je lichaam moet tijd krijgen om te herstellen. Bespreek bij de nacontrole bij je verloskundige, zo’n zes weken na je bevalling, of je er klaar voor bent om af te vallen. Eet wel voldoende, zeker ook omdat je borstvoeding met geven. Eet niet meer dan 500 kcal per dag minder. Zorg dat je gezonde snacks in huis hebt, zoals snackgroente of rijstwafels. Eet op vaste tijdstippen, zodat je bloedsuikerspiegel minder schommelt en je minder de behoefte hebt om te snacken. Maak méér van gezonde maaltijden wanneer je tijd hebt om te koken. Dan kun je het overschot invriezen, zodat je ook als je geen tijd hebt om te koken altijd een ‘gemakkelijke’ gezonde maaltijd paraat hebt.
Sporten na zwangerschap
Bewegen helpt uiteraard bij het afvallen. Wacht wel eerst tot je lichaam hier ook weer klaar voor is na de bevalling. Dit duurt doorgaans zo’n zes weken, of acht weken na een keizersnede. Voor sporten als hardlopen, tennis, balsporten en atletiek kun je het beste nog wat langer wachten. Omdat het lang kan duren voordat je bekkenbodem en buikspieren helemaal hersteld zijn na de bevalling, is het verstandig om het sporten rustig op te bouwen. Verwacht niet te veel van jezelf, want je moet opnieuw conditie opbouwen. Sporten en borstvoeding geven gaan in principe goed samen. Omdat sporten voor stuwing kan zorgen, is het wel slim om vóór het sporten borstvoeding te geven of ander te kolven. Zo draag je die last ook niet mee tijdens het sporten.
Saxenda
Wil het niet lukken om de overtollige kilo’s kwijt te raken met bovenstaande tips? Dan kun je nog overwegen om het middel Saxenda te gaan gebruiken, in combinatie met een oefenprogramma van een arts. Saxenda is een geneesmiddel voor gewichtsverlies op basis van de werkzame stof liraglutide. Deze stof is vergelijkbaar met een natuurlijk hormoon dat vrijkomt uit de darmen na een maaltijd. Het werkt in op receptoren in de hersenen die je eetlust regelen. Zo zorgt het ervoor dat je je voldaan en minder hongerig voelt. Zo eet je minder en kun je je lichaamsgewicht verlagen. Saxenda wordt gebruikt als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging bij volwassenen. Gebruik het in overleg met een arts, die je een dieet en een oefenprogramma kan voorschrijven waar je je aan moet houden terwijl je Saxenda gebruikt.
Loop dus niet te hard van stapel. Je lichaam heeft het zwaar gehad en heeft tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Begin je afvaltraject met beleid, zodat je op een gezonde manier kunt afvallen.