Tips om te besparen op je zorgverzekering

Wist je dat je per jaar wel honderden euro’s kan besparen op je zorgverzekering? Het is misschien wat uitpluizen en uitzoeken, maar weet je eenmaal op welke dingen je moet letten, dan kun je op een hele gemakkelijke manier heel veel euro’s besparen. In dit artikel hebben wij alle tips voor je verzameld die je op een laagdrempelige wijze laten besparen op je zorgverzekering. Benieuwd? Lees gauw verder.

Betalen per jaar in plaats van per maand

Sommige zorgverzekeraars beiden kortingen aan als je ervoor kiest om jaarlijks in één keer te betalen in vergelijking met betalen in termijnen. Deze korting kan soms zelfs oplopen tot 3% en is dus zeker de moeite waard om te overwegen. Echter moet je natuurlijk wel het kapitaal op je rekening hebben om deze kosten in één keer te kunnen afrekenen.

Een online verzekeraar

Misschien zou je er in het begin niet gelijk aan denken, maar kiezen voor een online verzekeraar kan in sommige gevallen ontzettend lucratief zijn. Online verzekeraars declareren namelijk ook alleen digitaal en ook je polis ontvang je digitaal, waardoor de verzekeraar een hoop kosten bespaart – iets wat jij zal merken in de prijs.

Zorgtoeslag aanvragen

De belastingdienst keert een zorgtoeslag uit aan iedereen in Nederland die hier recht op heeft en dit is dus zeker de moeite waar dom dit uit te zoeken, omdat de zorgtoeslag gemiddeld zo’n 90 euro per maand is. Je kunt bij de belastingdienst checken of jij hier ook recht op hebt. Als dit het geval is, dan zal dat je zorgkosten waarschijnlijk flink verlagen.

person wearing lavatory gown with green stethoscope on neck using phone while standing

Raadpleeg je huisarts

In veel gevallen kan het heel verstandig zijn om je huisarts te raadplegen voor bepaalde ringrepen, omdat je hier niet betaalt vanuit je eigen risico. Als we als voorbeeld een spiraaltje nemen, dan zou het scenario er als volgt uitzien. Wanneer je dit laat zetten door een gynaecoloog in het ziekenhuis, betaal je aan de zorgverzekering hiervoor kosten (voor de afspraak zelf – je betaalt ook voor de kosten van het spiraaltje). Wanneer je deze ingreep laat doen door je huisarts, betaal je voor de behandeling niets. Je betaalt alleen de kosten die dienen voor het spiraaltje.

Aanvullende verzekeringen

Soms is een aanvullende verzekering ontzettend duur en niet de moeite waard om af te sluiten. Zo is een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen zelden lucratief, omdat je hierbij vaak meer betaald dan je ervoor terugkrijgt. Dan is je premie dus hoger dan de vergoeding die je vangt dankzij je aanvullende verzekering.

Een hoog eigen risico

Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie. Maak je niet vaak of weinig zorgkosten, dan is dit dus een aantrekkelijke optie. Je kunt je eigen risico verhogen tot een maximum van 885 euro, waarvan het verplichte eigen risico 385 is. Je zult dus wel een afweging moeten maken of een verhoging van het eigen risico de moeite waard is, want als je veel zorgkosten per jaar maakt dan kan het juist duurder uitvallen dan een laag eigen risico.