woman with freckles looking away

Hoe kun je effectief pigmentvlekken verwijderen?

Veel mensen hebben pigmentvlekken op hun huid. De meeste van deze pigmentvlekken zijn goedaardig en zullen dus geen negatieve gevolgen hebben. Echter, wanneer ze in het gelaat te zien zijn, zien velen ze toch als ontsierend. Naarmate we ouder worden, neemt de kans op pigmentvlekken toe. Dat is ook de reden waarom pigmentvlekken vaak ouderdomsvlekken worden genoemd. Gelukkig kun je effectief pigmentvlekken verwijderen door middel van IPL-lasertechnologie.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Voordat we ingaan op de behandeling en wat je ervan mag verwachten, is het goed om te weten waar pigmentvlekken vandaan komen. Een van de belangrijke oorzaken ligt in de verandering van hormonen. Dit speelt met name bij vrouwen in de overgang, maar ook tijdens een zwangerschap. Wat je krijgt, is een over stimulering van cellen die pigment aanmaken. Dit pigment, een lichaamseigen stof, wordt vervolgens onregelmatig over de cellen verdeeld. Een andere en zeer belangrijke oorzaak heeft te maken met zonlicht. Als je te vaak en te lang je huid onbeschermd blootstelt aan zonlicht, dan kan je huid ook een overreactie vertonen. Heb je ooit een wond aan je huid gehad, dan kan het gebeuren dat genezing niet alle schade wegneemt. Beschadigde huid kan een oorzaak zijn van pigmentvlekken.

Pigmentvlekken verwijderen – hoe gaat dat in zijn werk?

De meeste pigmentvlekken zullen niet vanzelf verdwijnen. Het is echter heel goed mogelijk om pigmentvlekken te verwijderen voor een voor langere tijd. Pigmentvlekken verwijderen gebeurt met een IPL-laserbehandeling. Laserlicht kan heel precies worden gericht en vernietigt daar ter plekke overtollig pigment. Wil je pigmentvlekken verwijderen met een IPL-laserbehandeling, dan moet je rekening houden met gemiddeld één tot vier behandelingen. Tussen de behandelingen in, moet je vier weken wachten, zodat je huid kan herstellen en de resultaten van de voorgaande behandeling zichtbaar worden. Het vernietigde pigment wordt door je lichaam zelf afgebroken en afgevoerd.

Pigmentvlekken verwijderen – waar moet ik op letten?

Bij de behandeling met IPL-laserlicht komt warmte vrij. Niet elke pigmentvlek is geschikt voor laserbehandeling; in sommige en herkenbare gevallen kan het zelfs de pigmentatie verergeren. Met een dergelijke behandeling kun je met name goedaardige pigmentvlekken verwijderen. Tijdens een consult bekijkt de cosmetisch professional of jouw specifieke pigmentvlekken wel voor behandeling geschikt zijn. Is dit het geval, dan mag je voorafgaand aan de eerste behandeling vier weken lang niet onbeschermd in de zon lopen of zitten. Na je laatste behandeling mag je ook minimaal vier weken niet zonder bescherming je huid aan de zon blootstellen. 

Je huid in goede conditie houden voor een langer resultaat

Voorafgaand aan de behandeling, tijdens het behandeltraject en na afloop van je laatste sessie, verzorg je je huid met aangeraden producten. Deze cosmetische producten zorgen niet alleen voor een gezonde en goed gehydrateerde huid. Ze helpen je lichaam ook om op een normale manier pigment aan te maken. Pigmentvlekken verwijderen is niet voor altijd. Er is altijd een kans dat pigmentvlekken op den duur terugkomen. Door je huid goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor, kun je huidbeschadiging door uv-licht en de aanmaak van nieuwe pigmentvlekken grotendeels voor zijn. 

Personnel