Hier moet je aan denken als je voor het eerst een tatoeage neemt

De meeste mensen denken lang na voordat ze hun eerste tatoeage nemen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij mensen impulsief op een vakantie denken: “ik ga ervoor, laat ik spontaan op deze locatie een tatoeage nemen”, maar de meeste mensen denken eerst een tijdje na voordat ze de knoop doorhakken of ze het plaatje in hun hoofd laten vereeuwigen op hun lichaam. Als je de stap zet voor een eerste tatoeage, wat zijn dan belangrijke zaken om aan te denken? Wij bespreken ze in dit artikel.

Neem de tijd met je tattoo-artiest

De artiest die je gaat tatoeëren zal je niet zomaar iets op je lijf laten plaatsen wat er voor de rest van je leven zal blijven. Het is dus erg belangrijk dat deze uitgebreid de tijd voor je neemt. Als je het gevoel hebt dat een tattoo artiest wil haasten, overweeg dan of het wel de persoon voor jou en jouw wensen is. Je wil niet het gevoel hebben dat je snel moet beslissen over de grootte of dikte van jouw tattoo. Twijfel je te veel op het moment van je afspraak, laat je dan niet overhalen maar luister naar je gevoel. Een goede tattoo artiest, zoals bijvoorbeeld bij Tattooshop Brussel, neemt ruim de tijd voor haar of zijn klanten.

Nuchter aankomen

Het is heel belangrijk om voor je (eerste) tattoo afspraak nuchter aan te komen. Niet alleen omdat het nogal apart zou zijn om met dubbele tong tegen de tattoo artiest te praten, maar ook omdat alcohol je bloed kan verdunnen. In het ergste geval zou de inkt kunnen gaan ‘lekken’ in de huid, waardoor een lijn niet meer strak is. Nuchter bedoelen we in deze zin, in tegenstelling tot wat artsen soms aanraden, alleen met betrekking tot alcohol. Het is wel verstandig om wat te eten voor je afspraak. Zo verminder je een hongergevoel tijdens de sessie en heb je het idee dat je er iets beter tegen aan kunt.

woman holding her hair standing against gray wall

Niet voor de zomervakantie

Als je tatoeage net gezet is, dan is het belangrijk dat je er niet direct mee in de zon gaat. Ook kun je twee weken niet zwemmen en moet je uitkijken met naar de sauna of wellness gaan. Om je huid zo goed mogelijk te kunnen beschermen, kun je beter geen tattoo zetten vlak voordat je op vakantie gaat. Het lijkt om deze reden een goed idee om de tattoo in dat geval in de winter te laten zetten, maar ook dat kan nadelen hebben. Wanneer je pas gezette tatoeage nog in het genezingsproces zit, kun je dit proces bevorderen door de tattoo te laten ‘ademen’ en bloot te stellen aan de lucht. Een zware wintertrui kan aan de net gezette tattoo blijven plakken en het genezingsproces juist vertragen.

Invetten

Als je tatoeage net gezet is, dan ben je de periode hierna druk bezig met het blijven invetten van jouw nieuwe lichaalmsaccessoire. In principe kun je hiervoor veel verschillende soorten vettige middelen gebruiken, maar er is door Bepanthen een aparte ‘tattoo zalf’ ontwikkeld die door veel verschillende tattoo artiesten aangeraden wordt. In het begin wordt vaak ook aangeraden om de tattoo regelmatig te wassen met een was emulsie zonder bacteriën of toegevoegde chemicaliën, om infecties te voorkomen.