Het verschil tussen sim only en andere abonnementen uitgelegd

Bij de telefoonreclames vliegen de aanbiedingen met toestellen je om de oren. Op het moment dat je kiest voor een telefoonabonnement met een toestel, betaal je eigenlijk ook per maand een bedrag om het telefoontoestel te kunnen aflossen. Het zou ook zomaar kunnen dat je nog een telefoontoestel hebt wat nog prima werkt, en dan kan het misschien zonde voelen om een nieuw toestel te moeten aanpassen met een bijpassend abonnement. In dit geval zal een sim only waarschijnlijk perfect voor je zijn. Benieuwd wat precies het verschil is tussen een sim only abonnement en een abonnement met toestel? Wij leggen je het van A tot Z uit.

Wat is sim only precies?

Het belangrijkste om te onthouden van een sim only abonnement Is dat de enige kosten die je maakt zijn voor het aansluiten op het netwerk van je provider en daarbij ook het verbruik van belminuten, sms’jes en je internetgebruik in MB’s. Bij het afsluiten van dit abonnement krijg je een losse simkaart, die je vervolgens zelf in een toestel van keuze kan aanbrengen – let erop dat het toestel wel simlockvrij moet zijn. Het grote verschil met andere abonnementen is dat je bij een sim only abonnement geen telefoontoestel ontvangt. Daarmee kun je dus gemakkelijk op je maandelijkse premie. Wij begrijpen dat je natuurlijk op zoek bent naar de goedkoopste sim only.

person holding smartphone

2017

Sinds het jaar 2017 is er wel een kleine verandering geweest bij het afsluiten van een sim only abonnement. In principe sluit je tegenwoordig namelijk altijd een sim only abonnement af, alleen betaal je in sommige gevallen maandelijks een X bedrag bij omdat je je toestel (in termijnen) terugbetaalt. Bij een sim only abonnement sluit je een abonnement af, terwijl je je eigen telefoon behoudt. Een abonnement met toestel is vanzelfsprekend een stuk duurder, omdat je het toestel in termijnen nog afbetaalt. Hierbij is het verschil tussen een sim only en een non-sim only abonnement wel iets minder groot geworden, omdat de basis hetzelfde is.

De belangrijkste voordelen van sim only

Naast dat sim only abonnement over het algemeen dus een stuk goedkoper is, zijn er nog meer voordelen die komen kijken bij dit type abonnement. Zo is het aantal providers die sim only abonnementen aanbiedt een stuk groter dan bij telefoonabonnementen. Deze aanbieders concurreren onderling ook nog eens enorm, waardoor er vaak mooie aanbiedingen zijn. Dat betekent ook dat het in sommige situaties goedkoper is om naast een sim only abonnement een los toestel aan te schaffen, dan om voor een telefoonabonnement te kiezen. Daarnaast is een sim only abonnement over het algemeen een stuk flexibeler dan een ‘normaal’ abonnement, met een toestel. Omdat je het toestel in termijnen af dient te betalen, wordt er vaak een contract opgesteld voor 1 of 2 jaar. Een sim only abonnement biedt een stuk meer flexibiliteit, omdat je geen toestel af hoeft te betalen. Zo zijn sommige sim only abonnementen zelfs maandelijks opzegbaar! Je kunt er ook voor kiezen om je sim only jaarlijks te verlengen waardoor je je risico’s ook zoveel mogelijk verkleint.