Je bent betrokken geweest bij een ongeval of je hebt op een andere manier letselschade opgelopen. In bepaalde gevallen kan jij een regeling treffen met de veroorzaker. Lees dit artikel om erachter te komen hoe zo’n schaderegeling werkt.
De regeling rondom letselschade verloopt over het algemeen zonder veel problemen. Zo vindt er vaak na een claim van het slachtoffer een overleg plaats tussen de belangenbehartiger en de verzekeraar van de veroorzaker. Dit hele proces kan echter wel ingewikkeld zijn als jij niets weet van schadevergoedingen. Daarom schakel je vaak een letselschadeadvocaat in die je kan helpen. Deze advocaat weet ook precies waar jij rechtmatige kans op maakt.
Heb jij een aanrijding gehad of een ongeluk? Je leest hier wat je direct moet doen en afhandelen.
Letselschade advocaat
Misschien zegt de titel je helemaal niks maar een letselschade advocaat wordt ook wel een belangenbehartiger genoemd. Je hebt hem of haar ingeschakeld om ervoor te zorgen dat er geregeld wordt waar jij denkt recht op te hebben. Zo’n advocaat zit net even iets beter in de materie en weet daarmee ook precies waar jij wel en geen recht op hebt. Het voordeel van een belangenbehartiger is dat jij ook niet meer in gesprek hoeft met verzekeraars van de veroorzaker of met de veroorzaker zelf. Dit wordt allemaal uit handen genomen.
Verzekeraars hebben ook vaak schaderegelaars in dienst die precies weten op welke lettertjes in de wet ze moeten letten. Het is wel goed om een belangenbehartiger in de buurt te hebben. Zo kan je snel met hem of haar in gesprek. Woon je in de provincie Zeeland dan ga je op zoek naar een letselschade advocaat in die regio. Klik hier als je één wil vinden in jouw regio. Zo geldt dit voor iedere provincie wanneer je opzoek gaat.
Wat staat je nu te wachten?
Nadat jij een letselschade advocaat hebt ingeschakeld kan jij je gaan focussen op je herstel. De advocaat neemt eigenlijk alles uit handen. Zo houdt hij je op de hoogte wanneer er ontwikkelingen zijn. Dit kan natuurlijk allemaal in overleg geregeld worden.
Inmiddels hebben we te maken met bepaalde privacywetgevingen in Nederland waardoor de advocaat niet alles zomaar mag gebruiken. Jij moet bijvoorbeeld meewerken aan het afstaan van bepaalde noodzakelijke gegevens. Er kan privacygevoelige informatie in jouw zaak zitten die je niet zomaar met iedereen wil delen. Daar zal een belangenbehartiger heel secuur mee om moeten gaan.
Vooral letselschade gevallen kunnen lange tijd innemen. Er moet goed gekeken worden naar de bewijslast en vaak wil de veroorzaker niet zomaar grote bakken met geld afstaan. Het kan dus zijn dat het een tijdje duurt voordat jij een vergoeding hebt geregeld.
In 5 stappen naar een vergoeding
Voordat jij een vergoeding op je bankrekening krijgt gestort zullen de verzekeraars en belangenbehartigers door verschillende fases heen gaan. Wij zetten ze hier op een rijtje.
- Oriënterende fase
In deze fase wordt er gekeken naar de bewijslast en de aard van het ongeval.
- Erkenning van aansprakelijkheid
Wie is de schuldige. In deze fase wordt er vastgesteld wie er schuld heeft en wie er dus aansprakelijk is.
- Vaststellen van medische eindtoestand
Het kan zijn dat jij lang in het ziekenhuis hebt gelegen. Voordat deze fase wordt afgesloten zal je bijna volledig hersteld moeten zijn. Dit geldt overigens niet voor ernstige gevallen.
- Definitieve schadeberekening
Wat wordt het bedrag. Al het bewijs en de schade worden bekeken en hierbij wordt een passend bedrag gevonden. Dit verschilt enorm per geval.
- De eindafwikkeling
Nu kan je geld verwachten op je rekening en wordt het dossier gesloten.
Zo zie je dat het dus best een tijd kan duren voordat jij jouw vergoeding zal krijgen. Ook weet je pas na heel lang hoe hoog het bedrag gaat zijn. Verwacht dus niet in twee dagen na een ongeval een uitslag.