Gas aansluiten: dit wil je erover weten

Misschien de meest gestelde vraag rondom het aansluiten van gas is misschien toch wel de vraag: Hoe lang duurt aansluiten gas? Als je ergens woont dan kan het zijn dat je jaarlijks voor een andere energieleverancier kiest. In dit geval stopt het contract op de ene dag en gaat de andere dag het nieuwe contract is. Dan is er dus niets aan de hand. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld naar een nieuwe woning verhuist of dat je zelfs een huis hebt laten bouwen. Hoe werkt het aansluiten van gas dan?

Gas aansluiting aanvragen

Als we het hebben over het aanvragen van gas aansluiten dan kunnen we het over twee verschillende punten hebben. Allereerst is het heel belangrijk dat je op tijd een nieuw gascontract afsluit wanneer je gaat verhuizen en in je nieuwe woning niet in de kou wilt zitten. Het liefst wanneer je weet wanneer de sleuteloverdracht is. Soms kan je ook een energiecontract meenemen van de ene woning naar de andere woning. Of dat bij jou ook mogelijk is, is afhankelijk van jouw netbeheerder. Dit kun je navragen bij jouw huidige gasleverancier.

Gas aansluiten nieuwe woning vs bestaande woning

Anderzijds kan het ook zijn dat je voor jouw nieuwbouwwoning wilt aansluiten op het gas. Sinds 1 juli 2018 moet je hiervoor eerst toestemming hebben van de gemeente. Dit doe je dus alleen wanneer er nog geen aansluiting is. Je hoeft dit dus niet te doen als je een gascontract wilt afsluiten. Via mjinaansluiting.nl kun je deze aanvraag indienen bij jouw gemeente. Dit wordt meer gereguleerd omdat het doel is om in 2050 volledig van het gas af te zijn.

Voor een bestaande woning zit er meestal gewoon een gas aansluiting waar je gebruik van kunt maken. Je hoeft dan dus alleen een nieuw gascontract af te sluiten. Als de bestaande woning volledig van het gas af is, hoef je niet in de kou te zitten. Je gebruikt dan alleen geen gas meer om de woning te verwarmen of om te koken.

Aansluiten gasfornuis, gaskachel en CV-ketel

Als er een gasaansluiting zit in de woning waar je in gaat trekken en als je een nieuw gascontract hebt afgesloten, is de laatste stap het aansluiten van de apparatuur. Zo heb je vaak nog een fornuis dat aangesloten wordt op het gas. Bij de keuken zit er dan een koppelstuk waar je de slang van het gasfornuis op kunt bevestigen. Als je een gaskachel of een CV-ketel wilt installeren dan willen we je erop wijzen dat werken met gas gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk dat deze onderdelen professioneel en vakkundig geinstalleerd worden. Hier kan je een klusjesman vinden dit jou hiermee kan helpen.

Vergeet niet om in je woning op meerdere plekken gasmelders en koolmonoxidemelders te plaatsen. Als gas ontsnapt voorkom je gevaarlijke situaties doordat de meters dan afgaan. En ben je nou nieuwsgierig naar het omlaag brengen van jouw gasrekening straks? Dan kunnen deze tips jou waarschijnlijk hier goed bij helpen. Je vindt alle tips in deze video.