Een veranda: de nieuwe tuintrend

De laatste tijd laten steeds meer mensen een veranda in hun tuin plaatsen. Ik geef ze geen ongelijk, door een veranda zul je alleen maar meer van je tuin gaan genieten. Zelfs als het regent of kouder is, zorgt een veranda ervoor dat je nog steeds lekker buiten kunt zitten. Een veranda is dus een investering die zeker loont. In deze blog lees je alles wat je moet weten voordat je een veranda aanschaft. 

Verschillende soorten veranda’s

Een veranda is een overkapping in je tuin en is in veel verschillende vormen beschikbaar. Het verschil tussen een veranda en een terrasoverkapping is dat een veranda altijd aan een zijde van het huis bevestigd is, terwijl een terrasoverkapping overal in de tuin kan staan. Een van de soorten veranda’s is de leefveranda, die eigenlijk een uitbreiding van je woonruimte is. Deze veranda wordt aan de woonkamer of keuken gebouwd en creëert een open ruimte met het huis. De aanbouw veranda heeft deze open ruimte niet, maar is gescheiden van het huis door een deur. Deze veranda bestaat dus uit een aparte kamer. Je kunt ervoor kiezen om de veranda volledig af te sluiten van de tuin door schuifwanden, maar het is ook een mogelijkheid om een gedeelte van de veranda aan de tuinzijde open te laten. 

Veel gebruikte materialen voor veranda’s

De meeste veranda’s hebben glazen wanden en worden ook wel een serre genoemd. Doordat deze veranda aan alle kanten licht binnenlaat is het vaak een warme plek, wat vooral aangenaam is in de winter. Naast de glazen wanden moeten er echter ook andere materiaalkeuzes worden gemaakt. Als je van een moderne uitstraling houdt is het aan te raden om een aluminium veranda aan te schaffen. Het voordeel van aluminium is dat dit materiaal lang meegaat. Zon, wind en regen zorgen niet voor verkleuringen of barsten in het materiaal. Een andere optie is om een houten veranda aan te schaffen. Een houten veranda zorgt voor een natuurlijke uitstraling en past goed bij een groene tuin. Een houten veranda is goed te bewerken, maar vraagt wel meer onderhoud. Overweeg daarom rustig de opties voordat je een keus maakt. 

Prefab of op maat gemaakte veranda’s

Een ander onderscheid tussen veranda’s is de keus tussen prefab, dus kant en klare, en op maat gemaakte veranda’s. Het hangt af van het doel van jouw veranda en het soort huis waar je woont welke soort veranda het beste voor jou zal zijn. Het voordeel van prefab veranda’s is dat ze snel geplaatst en goedkoper zijn. Echter heb je wel veel minder keus uit afmetingen. Als je dus speciale wensen hebt of een unieker huis, kan een op maat gemaakte veranda een uitkomst zijn. Deze veranda’s worden helemaal naar je wensen gepersonaliseerd, waardoor er vaak veel meer mogelijk is dan bij prefab veranda’s. Je kunt bijvoorbeeld de dakbedekking van de veranda zelf uitkiezen en spotjes laten plaatsen waar jij dat wilt. 

De inrichting van de veranda

Als laatste misschien wel het leukste gedeelte van het plaatsen van een veranda: de inrichting. De inrichting van de veranda zorgt ervoor dat je je er helemaal thuis zult voelen en de veranda een geheel met je huis zal vormen. Kies in ieder geval voor een mooie zithoek of tafel, zodat je lekker kunt eten en borrelen in de veranda. Ook is het leuk om wat planten in de veranda te zetten, zodat je een mooie verbinding tussen de tuin en het huis maakt. Voor de inrichting van je veranda geldt dat niets te gek is. Het belangrijkste is dat je een plezierige tijd in je veranda tegemoet zult gaan.

Personnel