Een kantoor inrichten? Tips van vrouwen

Gelukkig leven we anno 2022 waarin de kantoren gevuld zijn met vrouwen, steeds meer vrouwen door het glazen plafond breken en er ook meer vrouwen promoveren op de universiteit. Jarenlang is dit heel anders geweest en domineerden mannen de werkvloer. Met veel vrouwen aan het roer in kantoren betekent dit ook een nieuwe benadering van bepaalde professionele vraagstukken, maar ook de inrichting van de kantoren zelf is misschien wel anders dan hoe mannen de kantoren zouden inrichten. In dit artikel geven we tips voor en door vrouwen hoe je een kantoor zo fijn mogelijk inricht.

Planten, veel planten

Planten zijn een fijne toevoeging binnen kantoor. Esthetisch dragen ze vaak bij aan het interieur, door hun botanische uiterlijk en mooie bladeren. Daarnaast verschaffen ze door fotosynthese zuurstof, wat je op een productieve dag zeker goed kunt gebruiken. Het liefst kies je voor een grote en hoge kamerplant met mooie grote bladeren. Dit fleurt de hoek van een kantoorruimte direct enorm op. 

Persoonlijke stijl

Vrouwen worden vaak gegeneraliseerd, maar de onderlinge verschillen tussen vrouwen zijn vaak enorm groot, net als bij mannen. Hoewel mannen en vrouwen vaak standaard in twee kampen verdeeld worden, is er eigenlijk heel veel overlap tussen de groepen en vallen de verschillen vaak reuze mee. In de wetenschap wordt dan ook wel gezegd dat de verschillen “tussen” de groepen kleiner zijn dan de verschillen “binnen” de groepen. Het is bij het inrichten van een kantoor en een bureau kopen dan ook heel belangrijk dat iemands persoonlijke stijl in acht wordt genomen, in plaats van voor een standaard “vrouwelijke” inrichting te kiezen. De kans is groot dat dit helemaal niet in de smaak valt. 

Kunst

Ook kunst in een kantoor kan zorgen voor een fijne sfeer in een ruimte, mits het niet te afleidend is (bijvoorbeeld omdat de kunst in kwestie vrij ‘schreeuwerig’ is). Een mooi abstract werk of een fijn portret doen het vaak enorm goed in een kantoor en laat ook eventuele klanten bij een bezoek aan jouw kantoor zich vergapen aan je prachtige interieur. Ook hier geldt: informeer vooral wat iemands persoonlijke stijl is en wat die persoon belangrijk vindt aan de omgeving van een kantoor. 

Productiviteit verhogen

Tot slot willen we het even hebben over het kunnen verhogen van de productiviteit door een kantoor slim in te richten. Zo toont onderzoek aan dat de kleur blauw op de muur kan bijdragen aan de productiviteit van werknemers. Deze kleur is dan ook zeker aan te raden om te verwerken binnen je kantoor. Ook is het belangrijk dat de werknemers voldoende licht krijgen om zich productief te voelen, maar te veel licht kan ook funest zijn. In dat geval kan het moeilijk zijn om je te concentreren op je scherm. Daarnaast is het belangrijk voldoende luchtventilatie te hebben om flexibel te kunnen zijn.

 Boeken

Boeken hebben een rustgevende werking, ook wanneer ze niet gelezen worden. Het uiterlijk van het boek, met alles wat het herbergt, brengt automatisch een gevoel van rust met zich mee. Denk bijvoorbeeld maar eens wanneer je je bevindt in een bibliotheek – word je hier niet automatisch zen van? Een mooie boekenkast op kantoor is dus zeker een aanrader. Hierin zou je boeken kunnen plaatsen die te maken hebben met je professie of die van je werknemers. Zo steek je tegelijkertijd wat op.