Met de dalende spaarrente die we de laatste jaren steeds vaker zien in de bankenwereld, zoeken veel mensen naar een alternatief om hun spaargeld veilig te kunnen investeren. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van despositorekening, maar veel mensen kozen er de laatste jaren ook voor om te investeren in de koop van een vakantiehuis(je). Toch bleek dit in veel gevallen een stuk minder rendabel dan van tevoren gedacht. Hoe dat precies zit, leggen we je in dit artikel uit.
Extra kosten
Naast de aanschaf van het vakantiehuisje zijn er heel wat extra kosten die komen kijken bij het beheren van een woning. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van gas, water en licht. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden, kun je het beste verschillende aanbieders van energie vergelijken. Ook kosten van erfpacht, huur voor de grond waar het huisje zich op bevindt, zullen betaald moeten worden en vallen vaak hoger uit dan veel mensen verwachten.
De kosten van een vakantiehuis
De kosten van een aparte vakantiewoning kun je relatief makkelijk berekenen door de extra kosten op te tellen bij de aanschafprijs van het huis. Stel dat de koopsom van het huis 200.000,- euro is, dan kun je daar volgens onderzoek van de Hypotheker nog zo’n 12,500.- euro bij optellen voor kosten die erbij op komen. Denk aan taxatiekosten, makelaarskosten, bankgarantie etcetera. Voor een gemiddelde kostenanalyse van alle aparte kosten kun je terecht bij het onderzoek van de Hypotheker.
Nederlanders en vakantie
Het Nibud, het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting, bracht met een onderzoek in kaart hoe de gemiddelde uitgaven van Nederlanders op vakantie eruitzien. Een greep uit hun onderzoek:
“Gemiddeld gaan we 16 dagen op vakantie. Hoe hoger het inkomen hoe langer men op vakantie gaat. De uitgaven op vakantie zijn gemiddeld 3170 euro per huishouden, de mediaan ligt op 2362 euro. Dit betekent dat de helft van de respondenten minder dan 2362 euro uitgeeft aan vakantie en de andere helft meer dan 2362 euro.”
Overweeg je om een vakantiehuisje te kopen, dan is het slim om je je af te vragen hoeveel jaren je ongeveer gebruik zult maken van het vakantiehuisje, en of dit voordeliger uit zal pakken dan een paar jaar achter elkaar op vakantie gaan. Wat geef jij/ wat geven jullie uit als je op vakantie gaat en hoe staat dit tegenover de kosten van een vakantiehuisje? In dit geval is het verstandig om de kosten in kaart te brengen door middel van een begroting. Ben je hier zelf niet bekend mee, vraag dan iemand met verstand of kennis van economie en/of financiën om je te helpen.
Update: investeren in goede producten, zoals een cv ketel of een van de betere smart thermostaten kan een hele slok op de borrel schelen in de uiteindelijke energierekening van je vakantiewoning. In dit geval is een kleine investering veel waard als je de balans opmaakt.