De beroemdste vrouwelijke beleggers ter wereld

Risico’s nemen, vallen en weer op staan en geen genoegen nemen met minder dan het beoogde doel. Het zijn eigenschappen die passen bij elke willekeurige zakenman. Maar het wordt minder geassocieerd met vrouwen. Daarom zien we in de financiële top ook nog altijd minder vrouwen. Onzin natuurlijk. En dat bewijzen onderstaande pioniers als geen ander, dankzij hun fantastische prestaties.

Geraldine Weiss

Als een van de eerste vrouwen wereldwijd mocht Geraldine Weiss zich een succesvol investeerder noemen. Ze leerde over de beleggingswereld door boeken te lezen, naar anderen te luisteren en niet in de laatste plaats door bedrijfskunde te studeren aan de universiteit. Maar toen ze zich eenmaal in het werkveld begaf, stuitte ze op discriminatie op basis van haar geslacht.

Het was 1966 toen ze besloot om haar nieuwsbrief Investment Quality Trends te ondertekenen met G. Weiss, zodat niemand wist dat ze een vrouw was in plaats van een man. Pas halverwege de jaren 70 kwam ze hiervoor uit, toen ze al een ongekend succesvol trackrecord op haar naam had staan. Met haar strategieën haalde ze zelfs bovengemiddelde rendementen in markten die minder goed presteerden.

Muriel Siebert

In diezelfde periode timmerde Muriel Siebert hard aan de weg in de financiële wereld. In 1967 richtte zij de beursvennootschap Muriel Siebert & Co op. Maar haar bedrijf werd niet zomaar geregistreerd bij de New York Stock Exchange. De mannen moesten niets van een vrouw hebben en weigerden haar te sponsoren of te helpen.

Maar ze hield vol en werd zo het eerste vrouwelijke lid van ’s werelds meest beroemde beurs. Sterker nog: ze tilde haar pioniersrol naar een hoger niveau, door haar financiële expertise toe te passen binnen de politiek. Als inspecteur van de New York State Banking Department hielp ze van 1977 tot 1982 bankfaillissementen te voorkomen in een roerige economie.

Lubna S. Olayan

Ook Lubna Olayan is een voorbeeld voor veel vrouwen in de financiële wereld. Niet door het roulette online spelen. Maar als directeur van de Olayan Financing Company is ze een van de meest invloedrijke vrouwen van Saudi Arabië. Zeker in die hoek van de wereld een bijzondere prestatie, want in Saudi is het niet erg gebruikelijk om als vrouw überhaupt te werken.

Olayan daarentegen rolde in 1980 al het bedrijf van haar familie in. Natuurlijk is ze in een gouden nestje geboren, maar ze zou deze rol niet op zich kunnen nemen, wanneer ze daar niet intelligent, kundig en vastberaden genoeg voor was. De zakenvrouw werd bestuurslid van de Saudi Hollandi Bank, van Egyptian Finance Company en Capital Union. Inmiddels probeert ze vrouwen in haar land de kans te geven om ook op de ladder te klimmen: ze heeft 540 vrouwen in dienst.

Nederlandse toppers

Zijn er dan alleen maar vrouwen die succesvol investeren in het buitenland? Nee hoor, absoluut niet. TheNextWoman maakt elk jaar een lijst met vrouwelijke ondernemers die miljoenen euro’s per jaar omzet draaien. Om zo de spotlights eens te richten op de vrouwen in deze wereld, die nog altijd wordt gedomineerd door mannen. De aanvoerders van de luist? Aukje Kuypers van Kuipers, Ingrid Faber van Faber Halbertsma Group en Jacquiline Futselaar van ESTG. Met meer dan vijftig miljoen euro per jaar.