Dit is waarom vrouwen beter zijn in investeren en wedden dan mannen

Wanneer we denken aan investeerders, mensen die weddenschappen sluiten of een gokje durven te wagen in het online casino, denken we vaak aan mannen. Zij vinden het nou eenmaal kicken om aan dit soort praktijken mee te doen. Maar dat is ook precies hun valkuil én de reden waarom vrouwen hier beter in zijn. Zij halen beduidend betere resultaten. 

Uit een studie van de Universiteit van Californië blijkt dat vrouwen gemiddeld genomen succesvoller investeren dan mannen. Natuurlijk zijn er mannen die het er beter vanaf brengen dan bepaalde vrouwen. Maar in zijn algemeenheid doen vrouwen het toch echt beter. Mannen worden namelijk al snel overmoedig en nemen meer risico’s. Doordat vrouwen op safe spelen, behalen zij jaarlijks 1 procentpunt meer rendement met hun beleggingen.

Meer research voor investeringen

Vrouwen gaan dan ook niet over één nacht ijs. Over het algemeen doen zij veel meer research voordat zij daadwerkelijk een investering doen dan hun mannelijke gelijken. Dit blijkt uit een studie van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde financieel dienstverlener HSBC. Zeventien procent van de vrouwen trekt ruim een maand uit voor onderzoek naar een specifieke participatie. Bij de mannen is dat niet meer dan dertien procent.

Beweegredenen bepalend voor keuzes

Bovendien zijn er duidelijke verschillen in hun beweegredenen om te investeren. En die hebben ook weer invloed op de keuzes die zowel de man als de vrouw maken. Waar mannen vaak een investering doen puur en alleen om winst te maken, willen vrouwen liever een positieve impact maken. Daardoor kiezen zij dan ook eerder voor sociale, maatschappelijke, of duurzame participaties dan mannen.

Grotere successen, meer kapitaal

Dit alles resulteert er volgens Boston Consulting Group in dat vrouwen grotere successen behalen en steeds rijker worden. Hadden vrouwen tien jaar geleden nog zo’n 34 biljoen dollar ter beschikking, groeide dat in vijf jaar uit tot 51 biljoen dollar. Kun je nagaan op hoeveel de teller anno 2020 staat. Behalve succesvolle investeringen, komt dit ook door een hogere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt, het gemiddelde salaris dat stijgt en het recht op erfenissen.

Dames in Quote 500

Quote besteedde eerder al aandacht aan dit ondeartikrzoek en het betoog dat de Brise angel investor Pip Wilson erover schreef. De schrijver van het artikel noemde het ‘best geinige informatie’. En al doet dat vermoeden dat hij het allemaal maar met een korreltje zout neemt, sloot hij wel af met een veelbelovende uitspraak: “Wie weet hoe het er over een paar jaartjes voorstaat. Misschien hebben al die grijze private equity-mannen uit de Quote 500 over een paar jaartjes wel plaatsgemaakt voor een aantal dames!”

Ondernemende vrouwen in Viva400

Ach, en als Quote niet overstag gaat, dan hebben we altijd nog onze eigen magazines, die vrouwen in ieder geval wel serieus nemen. Denk bijvoorbeeld aan de Viva400, dat zichzelf omschrijft als hét platform en netwerk van en voor ambitieuze en ondernemende vrouwen. Elk jaar worden er weer 400 vrouwen in de schijnwerpers gezet die bijzondere prestaties hebben neergezet. ‘Succesvolle vrouwen die ertoe doen en het verschil maken’.