De verschillen tussen dag- en maandlenzen

Er zijn veel verschillende typen lenzen beschikbaar. Kleurlenzen, daglenzen, maandlenzen, lenzen voor gevoelige ogen of juist harde lenzen. Maar wat zijn nu de grote verschillen? En kan je beter kiezen voor daglenzen of voor maandlenzen? Het verschil tussen deze twee typen lenzen is natuurlijk de draagtijd. Daglenzen gooi je aan het einde van de dag in de prullenbak, terwijl je maandlenzen in een lenzenbakje bewaard waardoor je ze de komende dagen ook kan dragen. Welke soort bij jou past hangt af van je voorkeuren. Hieronder worden de verschillen en de voor- en nadelen beschreven van de verschillende typen lenzen zodat je zelf een keuze kan maken. 

De eigenschappen van daglenzen 

Zoals de naam al doet vermoeden worden daglenzen één dag gedragen. Je begint iedere dag dus met een nieuwe set lenzen waarvan je zeker weet dat ze schoon zijn. Je hoeft je lenzen dus niet meer schoon te maken en de lenzen hebben minder tijd om stof of bacteriën op te slaan. Daglenzen zijn daarom ideaal om te dragen tijdens vakantie, tijdens het sporten of tijdens stoffige perioden. Alle soorten daglenzen kan je maximaal één dag dragen maar toch zijn er veel verschillende soorten daglenzen. Veel lenzen maken gebruik van de siliconen hydrogel technologie om te zorgen voor een goede zuurstofdoorlatendheid. Ook zijn er veel verschillende soorten lenzen met een afwijkende cilinder, zoals de Precision1 lenzen van Alcon. Daglenzen zijn dus tegenwoordig in veel verschillende varianten verkrijgbaar, en daardoor voor iedereen geschikt. Het niet hoeven schoonmaken wanneer je de lenzen slechts sporadisch draagt is toch wel het grootste voordeel van de daglenzen. 

De eigenschappen van maandlenzen 

De meest verkochte lenzen zijn toch wel de maandlenzen. Deze zachte lenzen kan je een maand lang dragen en ze kennen een hoog draagcomfort. Maandlenzen zijn er in hydrogel variant en in de siliconen hydrogel variant. De siliconen hydrogel maandlenzen laten iets meer zuurstof door en daardoor zijn ze zeer geschikt voor mensen die snel last hebben van droge ogen. Eén van de meest populaire siliconen hydrogel variant van dit moment, zijn de Biofinity lenzen van CooperVision. Deze lenzen bevatten een technologie die ervoor zorgt dat je ogen op natuurlijke wijze vochtig blijven.

Toch kan het lastig zijn om een keuze te maken. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om langs te gaan bij een opticien voor optimaal advies. Heb je eenmaal je keuze gemaakt? Dan hoef de lenzen maar één keer maand te vervangen. Het dagelijks schoonmaken van de lenzen is dan natuurlijk wel heel belangrijk. Maandlenzen hebben vaak een langere draagduur, hoeven niet zo snel vervangen te worden en zijn daardoor vaak ook iets goedkoper dan daglenzen. Het nadeel is wel dat ze goed schoongemaakt moeten worden om oogontstekingen te voorkomen. Dit is klein klusje en kost weinig tijd, maar is wel erg belangrijk. 

Kies jij voor daglenzen of voor maandlenzen? 

De keuze voor daglenzen of maandlenzen hangt helemaal af van jouw eigen behoeften en wensen. Heb je snel last van gevoelige ogen of heb je last van hooikoorts? Dan kan je beter kiezen voor daglenzen. Ook wanneer je geen fan bent van het schoonmaken van je lenzen is het verstandig om voor daglenzen te kiezen. Wil je juist lenzen die je langer kan dragen en die goedkoper zijn? Dan kan je beter kiezen voor maandlenzen. 

Twijfel je nog? Zet dan de voor- en nadelen eens naast elkaar. Daglenzen hebben als voordeel dat je ze niet hoeft schoon te maken en dat je minder last hebt van stof. Ze zijn echter wel iets duurder en het draagcomfort is vaak iets minder. Maandlenzen daarentegen zijn relatief goedkoop en hebben een hoger draagcomfort, maar moet je wel goed schoonhouden. Kies dus vooral voor de lenzen die passen bij jou en jouw situatie. 

Personnel