Autoleasen vs zelf kopen als particulier: Voor- en nadelen

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, zul je je misschien afvragen of je die nog wel moet gaan kopen. Private lease wordt namelijk steeds populairder, en het klinkt ook wel makkelijk. Alleen het tanken hoef je nog zelf te betalen, de rest zit in het vaste leasebedrag dat je maandelijks betaalt. Zo kom je dus niet meer voor verrassingen te staan, bijvoorbeeld bij dure reparaties. Het lijkt alsof leasen dus altijd de beste keuze is. Maar is dat wel zo? Oftewel, wat zijn de voor- en nadelen van private lease tegenover zelf kopen?

Een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand

Met private lease, ook wel auto lease particulier genoemd, koop je geen auto, maar rijd je wel een nieuwe auto. Je sluit hiervoor een leasecontract af, die meestal een looptijd tussen 12 en 36 maanden heeft. In die periode betaal je een vast bedrag per maand, waarvoor je de auto mag rijden. In dit bedrag zitten kosten voor de auto zelf, de verzekering, belasting en onderhoud. Daarnaast kun je vaak ook extra opties zoals winterbanden opnemen in het contract.

Het enige wat je zelf betaalt is de brandstof. Al het andere, of het nu regulier onderhoud zoals een beurt is, maar ook reparaties en pechhulp, komen voor rekening van de leasemaatschappij. Hierbij is het wel belangrijk om rekening te houden met het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Dit moet je vooraf doorgeven en bepaalt mede je maandbedrag. Ga je over het aantal kilometers heen, kan dat je duur komen te staan. En dat is dan ook meteen een nadeel van private lease.

De auto is en wordt niet van jou

Als je een auto koopt, is deze al meteen minder waard als je de garage uitrijdt. Zo luidt in ieder geval de overlevering. Maar de auto is wel van jou, hoe lang en hoeveel kilometers je er ook mee gaat rijden. De waarde van de auto is alleen belangrijk als je de auto weer wil gaan verkopen.

Een auto die je via private lease rijdt, is niet van jou. Je mag hierin rijden en het voelt wel als jouw auto, maar hij is het niet. Aan het einde van het leasecontract moet je deze in principe weer inleveren. In sommige gevallen kun je het leasecontract verlengen, een nieuw contract voor een nieuwe auto afsluiten of de auto overnemen. Hiervoor betaal je dan nog wel een bijdrage, waarbij je je goed moet afvragen of je auto je dat waard is.

Kan iedereen een auto leasen?

In principe kan iedereen een auto leasen. De meeste aanbieders doen een check bij het BKR en registreren daar het leasecontract. Dit kan invloed hebben op toekomstige aanvragen voor een lening of hypotheek. En als je een negatieve registratie hebt, dan kun je geen contract krijgen. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om private lease zonder bkr toetsing te krijgen. Let er dan wel op dat je zelf in de gaten houdt of je aan de betalingsverplichting kunt voldoen, zodat je niet in de problemen komt.

In de meeste gevallen zal een private lease contract duurder zijn dan de auto zelf kopen. Maar als jij het bedrag voor een nieuwe auto niet hebt liggen, kan private lease een uitkomst zijn als je wel een nieuwe auto wil hebben of nodig hebt. En het levert je ook een hele hoop gemak en weinig zorgen op, en het is aan jou te bepalen hoeveel dat jou waard is!