5x Tips voor jonge moeders: zo kleed je een meisje

Jonge moeders (en vaders) kunnen soms met hun handen in het haar zitten over hoe ze hun kroost aan moeten kleden. Kinderkleding is allesbehalve vergelijkbaar met kleding voor volwassenen en kan dus een behoorlijke uitdaging zijn voor sommige ouders. Daarom verzamelen we in dit artikel vijf tips voor jonge moeders die kunnen helpen om hun dochters leuk voor de dag te laten verschijnen.

Tip #1: Luister naar je kind

Jouw smaak is natuurlijk één ding, maar jouw dochter heeft natuurlijk ook een eigen persoonlijkheid die volop in ontwikkeling is. Om dit te stimuleren is het verstandig om je dochter ook op eigen leeftijd al haar eigen keuzes te laten maken, ook al is het maar in haar kleding. Zo kan ze haar eigen creativiteit ontwikkelen en leert ze zelf keuzes te maken. Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het maken van eigen keuzes op jonge leeftijd bevorderlijk kan zijn voor de toekomst, omdat kinderen hierdoor gemakkelijker hun eigen grenzen aan zouden durven geven op latere leeftijd.

Tip #2: Ga voor comfortabel in plaats van mooi

Helaas maar waar – kinderen maken nou eenmaal snel hun kleding vies. Ze kruipen, klimmen, rollen over de grond en voor je het weet zit die witte broek helemaal onder de vlekken. Zonde, zeker als je ze er niet meer uit krijgt. Kies daarom niet per se voor hele ‘mooie’ kleding, maar zorg voordat dat je meisjeskleding geschikt is voor heel wat uren spelen.

aanbiddelijk, blij, blijdschap

Tip #3: Kinderen blijven kinderen

Sommige moeders hebben de neiging te ‘matchen’ met hun mini me. Dat staat natuurlijk ontzettend cute, maar een jong meisje een blazer of net jurkje aan doen is voor kinderen nou eenmaal niet zo geschikt. Kinderen blijven kinderen, dus hoeven ze ook niet per se te lopen in een outfit die een volwassene zou dragen. Jonge meisjes voelen zich bijvoorbeeld vaak niet helemaal senang in een kort jurkje met een panty, en begrijpelijk. De meeste volwassen vrouwen vinden dit ook niet lekker zitten.

Tip #4: Voorkom genderstereotypering

Het is niet altijd zeker dat een meisje bij de geboorte ook een meisje wil blijven in haar latere leven. En los daarvan: niet alle meisjes vinden roze leuk. Probeer daarom niet aan genderstereotypering te doen en een meisje alleen roze rokjes aan te trekken, omdat ze een meisje is. In plaats hiervan kun je ook voor neutralere kleuren kiezen, zoals geel of groen. Die maken een meisje zeker niet minder girly, maar zijn wel iets minder standaard.

Tip #5: Koop op de groei

Kinderen groeien als kool en elke paar maanden iets nieuws aanschaffen kost tijd en aandacht. Koop daarom van tevoren al wat kleren op de groei, zodat je ook in de toekomst al kleertjes klaar hebt liggen voor wanneer jouw meisje uit de kleinste maatjes is gegroeid. Vaak zijn er wel mensen in je omgeving die nog wat oude kinderkleding hebben liggen, net als veel kringlopen. Dit is een budgetvriendelijke optie om je kleine leuk aan te kleden zonder dat het al te veel geld kost.