5 Leuke spellen met dobbelstenen

Spelletjes zijn al eeuwenlang een perfecte manier om wat vermaak toe te voegen. Tegenwoordig kun je natuurlijk je favoriete serie bingen, maar vroeger had je toch echt wat gezelschapspelletjes nodig om jou en je vrienden vermaakt te houden. Eén van de oudste spelelementen die tot op de dag van vandaag met veel plezier gebruikt wordt, is de dobbelsteen. Het redelijk simpele kleine kubusje met de getallen 1 t/m blijkt keer op keer ene succesvol ingrediënt voor een leuk spel te zijn. Mocht je nog wat inspiratie nodig hebben voor nieuwe dobbelspellen, we got you. In dit artikel bespreken we vijf leuke spellen die

De geschiedenis van de dobbelsteen

Allereerst bespreken we de geschiedenis van de dobbelsteen. Is dit ooit opeens ‘uitgevonden’ en zo ja, hoe dan? Als we de verhalen mogen geloven, dan is volgens de Griekse poëet en acteur Sophocles de dobbelsteen uitgevonden door de Griek Palamedes. Dit gebeurde tijdens de belegering van Troje en was eigenlijk een troef om de soldaten iets te doen te geven – dobbelspellen natuurlijk!

Yathzee

Als je nog nooit Yathzee hebt gespeeld, dan heb je het vast wel eens voorbij zien komen. Het spel maakt gebruik van een beker en zeven verschillende dobbelstenen. Het is de bedoeling dat elke speler een keer met alle dobbelstenen gooit en dat deze getallen samen iets moois vormen. Denk bijvoorbeeld aan een straat, wanneer vijf van de zeven getallen op elkaar aansluiten. Of als je een paar keer hetzelfde getal hebt, zoals drie 3’en. Er zijn veel verschillende soorten scores te behalen met Yathzee, en elke heeft zijn eigen puntentelling. Wie uiteindelijk, aan het einde van het spel, het hoogste aantal punten gehaald heeft, is de winnaar.

Mexxen

is tegenwoordig vooral bekend als een drankspel, maar het kan natuurlijk ook gespeeld worden zonder drank. Bij Mexxen gebruik je twee verschillende dobbelstenen. Het is het mooist als je een 2 en een 1 tegelijk gooit, maar elk dubbel getal is ook veel punten waard.

two red-and-white dices

Qwixx

Het is altijd heel vervelend als je een spel speelt met veel mensen en het heel alng duurt voordat jij eindelijk aan de beurt bent. Bij Qwixx hoef je je geen zorgen te maken dat je op je beurt moet wachten, hoewel iedereen om beurten gooit, kun jij de worp van de andere spelers ook benutten in je eigenbelang. Hoe meer getallen je na een worp aan kunt kruisen, hoe meer punten je verdient en hoe meer kans je maakt op de winst.

Regenwormen

Wie Man, man, man de podcast luistert heeft vast meegekregen at regenwormen de laatste tijd een stuk populairder is geworden. Dit spel is gemakkelijk te begrijpen en de potjes duren redelijk kort.

Catan het dobbelspel

Catan, vroeger met een iets langere naam (geschrapt wegens het koloniale verleden) is al jaren razend populair onder spelletjesliefhebbers. Het dobbelspel is een kleinere variant waardoor je het spel ook gemakkelijk mee kunt nemen op reis. Zo hoef je Catan in ieder geval nooit te missen! Het dobbelspel is geschikt voor 1 tot 4 personen vanaf 7 jaar.