Zuid-Europese landen in trek bij vakantiegangers

Wie de afgelopen herfstvakantie op luchthaven Schiphol was, zal de vakantiedrukte aldaar niet ontgaan zijn. Op de luchthaven passeerden zo’n twee tot drie miljoen reizigers, die massaal voor een vakantie naar Zuid-Europese bestemmingen kozen. Eilanden als Madeira, Tenerife en bijvoorbeeld het Griekse Kos waren hierbij het meest in trek. Twee tot drie miljoen reizigers in de herfstvakantie is veel meer, dan het aantal een jaar eerder. Belangrijk verschil zit logischerwijs in het feit, dat verschillende Europese landen en ook Nederland zelf de regels rond het coronavirus in de herfst heeft versoepeld. Inmiddels zijn die regels weer aangescherpt, wat leidt tot onzekerheid rond vakanties in de kerstvakantie.

Vakanties uitgesteld tot kerstvakantie

Niet iedereen koos er de afgelopen zomer- of herfstvakantie al voor om naar het buitenland te reizen. In de zomervakantie bleven met name gezinnen met tieners in eigen land. Tieners werden veelal na de zomermaanden gevaccineerd, waardoor zij niet volledig beschermd waren. Iets wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ouders willen er niet aan denken, dat hun kind in een buitenlands ziekenhuis komt te liggen na een besmetting met het coronavirus aldaar. Daarbij worden kosten voor een dergelijke behandeling niet altijd gedekt door de verzekeraar. Voor de kerstvakantie boeken zijn een vakantie naar bijvoorbeeld Parga in Griekenland, Malaga in Spanje of Faro in Portugal. Nu de besmettingen weer oplopen is uiterst onzeker of die vakanties doorgaan.

Verschillende landen hebben regels weer aangescherpt

Onlangs nog werden de regels in Nederland aangescherpt, om de oplopende besmettingen terug te kunnen dringen. Ook verschillende andere Europese landen deden dat. Onder meer in Duitsland en België maakt men zich zorgen. Oostenrijk introduceerde onlangs de 2G-maatregel, waardoor men alleen met een vaccinatie- of herstelbewijs bij grote evenementen naar binnen kan. Het is nog onzeker of deze maatregel ook in Nederland wordt doorgevoerd en zo ja, in welke vorm. Een andere opmerkelijke maatregel in Oostenrijk is het beperken van de geldigheid van het Europese vaccinatiebewijs. De geldigheidsduur wordt per 6 december van 360 naar 270 dagen verlaagd. Het maakt dat voor sommige Nederlanders een boostervaccin een vereiste is.

Nederlanders snakken naar vakantie in het buitenland

Peilingen die door verschillende grote reiswebsites zijn gehouden in de afgelopen weken, tonen aan dat veel Nederlandse huishoudens snakken naar een vakantie in het buitenland. Veel mensen zoeken al naar bestemmingen voor de zomer van 2022. De verwachting nu is dat de maatregelen tegen die tijd sterk versoepeld zullen zijn. Mede op basis van de ervaringen in de afgelopen zomerperiode. Daarnaast hebben rond die tijd veel mensen een boostervaccin gehad, als zij dat willen. Dit betekent dat de geldigheid van het vaccinatiebewijs weer verlengd is in de zomer. Reisorganisaties zien dat met name de Zuid-Europese landen in trek zijn voor de komende zomervakantie. Het is in lijn met de trend uit de afgelopen herfstvakantie.

Personnel