Zo haalt jouw puber hogere examencijfers

Hoewel het nu nog ver weg klinkt, zijn de voorbereidingen op de examenperiode al in volle gang. De toetsen die nu worden afgenomen, wegen waarschijnlijk mee in het resultaat van de examencijfers. Daarom is het behalen van hoge cijfers essentieel om een goede buffer te creëren voor het eindexamen. Er worden bijvoorbeeld nu al volop samenvattingen schoolexamens en centrale examens geschreven. In deze blogpost vind je drie tips waarmee jij je puber op weg helpt naar mooie cijfers voor het eindexamen.

1. Maak aantekeningen

Wanneer kinderen tijdens de les aantekeningen maken, onthouden zij de stof beter. Misschien heeft jouw kind moeite om zich lang te concentreren tijdens de les, dat is heel normaal. Door actief mee te schrijven in plaats van passief mee te luisteren, zijn kinderen beter betrokken bij de les. Ook onthouden zij de stof beter. Door het maken van aantekeningen worden er namelijk verschillende cognitieve vaardigheden gestimuleerd, zoals het herhalen, verdiepen en structureren van de stof. Hierdoor leggen kinderen verbanden en begrijpen zij de stof beter. Daarnaast komen deze aantekeningen natuurlijk goed van pas bij het maken van een uittreksel ter voorbereiding op een toets.

2. Leer goede uittreksels schrijven

Om het leerproces van je kind te verbeteren en betere cijfers te halen, is het belangrijk om goede uittreksels te leren schrijven. Wanneer kinderen een samenvatting schrijven, herhalen ze de stof, waardoor ze de stof beter begrijpen en onthouden. Het maken van een goed uittreksel kan echter een uitdaging zijn. Daarom loont het om dit met je kind te oefenen.

Allereerst is het belangrijk dat je kind de stof uit de boeken heeft gelezen. Hier kan hij of zij dan een uittreksel van maken door de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden. Wat is het belangrijkste om te weten voor een toets? Als het belangrijkste op papier staat, kan je kind deze samenvatting lezen, om vervolgens de belangrijkste punten hierin te markeren. Andere tips die je je kind kunt meegeven om een goed uittreksel te maken zijn bijvoorbeeld: gebruik te maken van opsommingen, de samenvatting te schrijven in plaats van te typen of om structuur aan te brengen in de samenvatting. Op die manier onthoud je de stof namelijk beter.

Kost het maken van een goed uittreksel te veel tijd? Dan is het kopen van een samenvatting misschien een goed alternatief. Tegenwoordig zijn er veel kwalitatieve samenvattingen voor schoolexamens en centrale examens te vinden. Door een uittreksel te kopen, weet je zeker dat je kind de belangrijkste stof leert.

3. Leer plannen

Tot slot help je je kind met het behalen van hogere cijfers door hem of haar te helpen met het maken van een goede planning. Niet iedereen kan van nature goed plannen. Daarnaast leer je vaak pas goed te plannen na de middelbare school, terwijl het maken van een goede planning ook cruciaal is ter voorbereiding op toetsen. Ga er even voor zitten en maak samen een planning ter voorbereiding op de examenperiode. Door op tijd te beginnen, heeft je kind ook meer tijd om de stof te herhalen. Daarnaast kun je op de planning terugvallen en helpen waar nodig, omdat jullie de planning samen hebben gemaakt.

 

Personnel