Zijn vrouwen gevoeliger dan mannen?

Vaak wordt gedacht dat vrouwen gevoeliger zijn dan mannen. Hoe verleidelijk het ook mag zijn om die stelling gewoon te aanvaarden, kan het eigenlijk niet bewezen worden. Maar vrouwen staan toch over het algemeen bekend emoties sterker te ervaren, en sneller op basis van emoties te handelen en beslissingen te nemen? Dat is het algemeen aanvaarde argument, maar de waarheid zou wel eens anders kunnen zijn.

Gevoeligheid wordt eigenlijk bepaald door hoe sterk iemand reageert op prikkels, of die nu emotioneel, psychologisch, mentaal of fysiek zijn. Om de vraag of vrouwen gevoeliger zijn dan mannen te beantwoorden, moet wat dieper gegraven worden in het concept van gevoeligheid en hoe beide geslachten die ervaren.

Gevoeligheid bij mannen en vrouwen – zijn er verschillen?

Vaak denkt men dat mannen minder snel beïnvloed worden door emoties of externe prikkels, maar dat is natuurlijk niet waar. Wel wordt gezegd dat vrouwen sterkere emoties ervaren dan mannen, maar zelfs dat rust niet op objectief bewijs. Of het nu gaat om verdriet, het ervaren van lichamelijke pijn of iets anders, er kan gewoon geen algemene conclusie worden gemaakt op basis van een verschil tussen mannen en vrouwen. Hoe komt het dan dat we mannen vaak zien als minder gevoelig en vrouwen als emotioneler? Dat heeft waarschijnlijk meer te maken met hoe vrouwen en mannen met hun gevoeligheid omgaan.

Hoe mannen en vrouwen omgaan met gevoeligheid

Vrouwen zullen bijvoorbeeld over het algemeen sneller over hun emoties praten met anderen, waardoor ze al snel door anderen als gevoeliger worden beschouwd. Mannen zijn eerder geneigd sterke emoties en zelfs fysieke pijn voor zichzelf te houden en niet te laten zien. Het gevolg: ze komen minder gevoelig over. De realiteit is echter dat zowel mannen als vrouwen even gevoelig kunnen zijn, al is het dan misschien op een andere manier!

Hooggevoeligheid?

Ben jij ook erg gevoelig of misschien zelfs hooggevoelig? Dan kan soms een uitdaging zijn, maar ook een kracht. Leer omgaan met jouw gave door een cursus ‘Hooggevoeligheid als kracht’ te volgen bij ZoMa Opleidingen.

Personnel