Wat moet ik verzekeren en wat mag ik verzekeren?

Verzekeren is zoals het woord al zegt, voor de zekerheid. Voor het geval dat. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en gaat meestal zonder opzet. Toch gebeuren er iedere dag honderden ongelukken. In het verkeer, binnenshuis en tijdens werk. Op het moment dat er schade of letsel is door een ongeluk kunnen de kosten snel hoog oplopen. Als je zelf voor die kosten moet opdraaien kan dat zorgen voor financieel zwaar weer. In verhouding zijn premies vaak een stuk goedkoper. Om zeker te zijn dat je niet te veel betaald voor je verzekering kan je op verschillende onafhankelijke sites verzekeringen vergelijken. Bijvoorbeeld op verzekering.nl. Een van redenen dat verzekeringen goedkoper zijn is omdat niet iedereen regelmatig een ongeluk heeft èn de meeste mensen geen risico willen lopen op de financiële gevolgen. en dat is volkomen logisch. Zo logisch dat verzekeringen soms verplicht worden vanuit de wetgeving.

Verplichte verzekeringen:

De verzekering die voor iedere Nederlander verplicht is: Zorgverzekering. Hoewel deze verzekering verplicht wordt vanuit de wet, mag je wel je eigen zorgverzekeraar kiezen. Daarnaast kun je zorgtoeslag aanvragen, om je zorgpremie grotendeels te kunnen betalen. Afhankelijk van eventuele aanvullende verzekeringen en je inkomen, dekt de zorgtoeslag vaak het grootste gedeelte van de zorgverzekering.

Alle andere verzekeringen worden verplicht op het moment dat je bepaalde spullen bezit. Soms vanuit de wet, en soms vanuit een geldverstrekker. In het geval dat je een auto aanschaft ben je vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat verplicht de auto WA te verzekeren. Met deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dek je jezelf tegen schade aan andere voertuigen of personen. Je kan deze WA-verzekering verder uitbreiden met WA+ of zelfs allrisk dekking. Dit is echter niet verplicht en vaak alleen rendabel op het moment dat jouw auto jonger dan 5 jaar is. Een verzekering kan verplicht worden vanuit een geldverstrekker op het moment dat je bijvoorbeeld een huis wilt kopen en daarom een hypotheek aanvraagt. De geldschieter of de bank wil een zekerheid dat als er iets gebeurd met het huis dat dit vergoedt wordt. Dit heet een opstalverzekering of woonhuisverzekering en met deze verzekering verzeker je alles wat (vast) in je huis staat en het huis zelf voor schade waar je niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld brand, water- en stormschade.

Alle andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar net zo handig en belangrijk. De meest gekozen verzekeringen naast de verplichte verzekeringen zijn:

Aansprakelijkheidsverzekering

Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade die je aanbrengt aan derden en waar je dus aansprakelijk voor bent. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat jij zelf de schade hebt aangericht. Denk bijvoorbeeld aan schade aangericht door gezinsleden of huisdieren. Een voorbeeld hiervan is dat jouw hond onverwacht een hardloper bijt tijdens het uitlaten. Jij bent niet verantwoordelijk voor deze schade maar wel a Een ander voorbeeld is schade aan een geparkeerd voertuig door een dakpan die naar beneden valt zonder dat het hard waait. De premie van aansprakelijkheidsverzekering is vaak relatief laag en daarom ook populair. Binnen een aansprakelijkheidsverzekering kan je je vaak aanvullend verzekeren voor ongelukken na vriendendiensten, Oppassen en logeren en schade aan geleende spullen.

Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering wordt vaak vergeten, totdat het te laat is. Of het nu om een conflict met een particulier gaat, een conflict met een bedrijf of met de overheid. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp tijdens een conflict. De kosten van een gerechtelijke procedure kunnen snel hoog oplopen. Een rechtszaak kost gemiddeld tussen de €2.500 en €7.500. Dit zijn kosten die in een rechtsbijstandverzekering standaard worden gedekt. Je kan ook beroep doen op enkel juridisch advies.

Verzekeringen Vergelijken

De premies van verzekeringen kunnen bij verschillende verzekeraars flink verschillen. Gelukkig zijn er meerdere onafhankelijke vergelijkers die jou kunnen helpen met het kiezen van de beste verzekering voor jou.

Personnel