Wat is mariadistel & wat doen deze capsules?

Er hangt altijd een beetje mist rond kruidenmiddelen. Sommige mensen zweren erbij, terwijl anderen ze kwakzalverij vinden. Hoewel het niets met melk te maken heeft, is de mariadistelplant, ook bekend als silybum marianum, een kruid dat door velen wordt gebruikt om bepaalde kwalen zowel te behandelen als te voorkomen.

Hoewel er meer wetenschappelijke studies nodig zijn om de werkzaamheid van mariadistel capsules te bewijzen, is er een bron van anekdotisch bewijs om het gebruik ervan te ondersteunen. Lees verder om meer te weten te komen over wat Mariadistel is, de veronderstelde voordelen en de bijwerkingen en veiligheid van Silybum marianum.

Hoe zijn mensen mariadistel gaan gebruiken?

De legende van de plant heeft zijn wortels in het vroege christendom. Toen ze de vreemde witte aderen van de plant zagen, was de enige verklaring die de vroege mensen konden bedenken dat de Maagd Maria een druppel van haar melk op de bladeren van de Mariadistel liet vallen, en daaraan ontleent de plant zijn naam.

Hoewel de wetenschappelijke naam silybum marianum is, worden de werkzame bestanddelen van mariadistel samen silymarine genoemd, met silybine als het belangrijkste bestanddeel. Het is niet de plant zelf, maar het extract dat veel gebruikt wordt als kruidenremedie.

Het wordt vandaag de dag op de markt gebracht als mariadistel extract en wordt meestal via de mond ingenomen in de vorm van mariadistel capsules of het kan worden toegevoegd aan een thee. Mariadistel wordt meestal genomen bij leverproblemen, zoals hepatitis C of andere leveraandoeningen, hoewel het ook wordt geconsumeerd door diabetici om te helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Is mariadistel goed voor de lever?

Mariadistel wordt meestal genomen bij leveraandoeningen, variërend van niet-alcoholische vette leverziekte tot hepatitis. Mensen met leverkanker kunnen ook Mariadistel nemen, omdat het de lever zou beschermen en de leverfunctie zou verhogen. Er is geen bewijs dat Mariadistel kan beschermen tegen leverfunctiestoornissen; in plaats daarvan wordt het gebruikt door mensen met bestaande aandoeningen om de leverfunctie te verbeteren. Maar ook over deze bewering lopen de onderzoeken uiteen.

Twee grootschalige, langlopende studies onderzochten de werkzaamheid van mariadistel met betrekking tot leveraandoeningen, en beide studies vonden overwegend geen verband tussen mariadistel en een verandering in virusactiviteit of ontsteking. Wel rapporteerden patiënten zelf mildere symptomen van levergerelateerde problemen als gevolg van leveraandoeningen.

Kan mariadistel mensen met diabetes helpen?

Mensen met diabetes type 2 nemen ook mariadistel in, in de hoop dat het helpt om de bloedsuikerspiegel laag te houden. Deze bewering is vergelijkbaar met de bewering dat mariadistel de lever beschermt, in die zin dat het grotendeels anekdotisch is; wetenschappelijke studies hebben echter een afname van ontstekingen en een toename van antioxidantcapaciteit aangetoond bij diabetespatiënten die mariadistel innamen, vergeleken met placebo.

Men denkt dat mariadistel misschien een rol speelt bij het verminderen van oxidatieve stress, vooral bij diabetespatiënten. Er zijn mariadistel reviews geweest die suggereerden dat de nuchtere bloedsuikerspiegel en het HbA1c-niveau daalden bij mensen die mariadistel innamen, maar dit was een overkoepelende systematische review van wetenschappelijke studies van mindere kwaliteit. Net als bij claims over leverbescherming, moeten patiënten ook bij deze claims op hun hoede zijn.

Wat weten we over de veiligheid van Mariadistel?

Over het algemeen verdragen de meeste mensen mariadistel goed als ze binnen de aanbevolen doseringsrichtlijnen blijven. Het is echter noodzakelijk dat je met je arts spreekt voordat je met mariadistel capsules begint. Dit is deels omdat mariadistel een wisselwerking heeft met verschillende medicijnen en zelfs gevaarlijk kan zijn voor diabetici die ermee beginnen.

De meest voorkomende bijwerking van mariadistel is een lichte maag-darmstoornis. Andere bijwerkingen zijn hoofdpijn, gewrichtspijn of seksuele disfunctie. Het is ook mogelijk om allergisch te zijn voor mariadistel en een ernstige allergische reactie te krijgen.

Als je mariadistel binnenkrijgt en kortademigheid, zwelling, netelroos of uitslag krijgt, ga dan onmiddellijk naar de eerste hulp, want dit kan een teken van anafylaxie zijn. Hoewel het zelden voorkomt dat je een allergische reactie krijgt, is het wel mogelijk.

Mensen die allergisch reageren op mariadistel kunnen meestal geen planten of supplementen uit dezelfde familie verdragen. Andere planten uit dezelfde familie als silybum marianum zijn ragweed, goudsbloem, madeliefje en chrysanten. Als je allergisch bent voor een van deze planten, dan is het verstandig om mariadistel te vermijden.

Omdat het onduidelijk is of mariadistel inderdaad de bloedsuikerspiegel verlaagt, wordt aangeraden om geen mariadistel te nemen als je diabetesmedicatie gebruikt die uitdrukkelijk bedoeld is om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Personnel