Wat is de duurste chocola ter wereld?

Er zijn maar weinig mensen die níet verzot zijn op chocola. Over het algemeen vindt vrijwel iedereen chocola lekker en weet je dat het altijd goed is om bijvoorbeeld bonbons als een cadeau te geven aan een vriend of vriendin. Maar, heb je er wel eens over nagedacht dat er een hele brede range bestaan van verschillende soorten chocolade, naast die je vindt in de supermarkt? Zo kost het duurste chocolademerk ter wereld wel honderden euro’s. Benieuwd hoeveel precies, en wat het is dat deze chocola zo duur maakt?

Chocopologie

Cohcopologie is een chocola die wordt gemaakt door het bedrijf Knipschild. Dit is, met stip op 1, de allerduurste chocola ter wereld en kost maar liefst 4.000 euro per kilo (!). Wat deze chocola zo duur maakt? De reep wordt gemaakt van pure vanille en wordt de hele dag door ondergedompeld in truffelolie. Als je nog een paar duizend euro hebt liggen, dan kun je dus wel genieten van een reepje.

Noka

Na chocopologie zijn er ook andere aanbieders die hele dure chocola produceren. Noka, een populair chocolabedrijf, heeft in vier typische ‘cacaolanden’ grond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Ivoorkust, Ecuador en Venezuela. Wat deze chocola zo bijzonder maakt is dat het de meest pure vorm van chocola is die je kunt krijgen, namelijk 100% cacao, en geen enkele toevoegingen. Wat je hiervoor betaalt? Een stukje minder dan bij chocopologie, “slechts” 1.280 euro per kilo.

Delafee

Heb je wel eens nagedacht over chocolade wat gemengd is met 24-karaats goud? Dan eet je dus niet alleen je favoriete chocola, maar ook écht goud! Hier betaal je 760 euro per kilo voor, maar dan krijg je dus méér dan alleen chocola, je krijgt er ook goud bij.

To’ak

De allerduurste pure chocolade is van het merk To’ak en kost maar liefst 260 euro per reep. Wat deze chocola zo duur maakt? De cacaobonen worden vanuit Ecuador met de hand geselecteerd, wat wordt gevolgd door een ambachtelijk productieproces.

Koffie

Niet alleen chocola kan ontzettend duur zijn, ook voor sommige koffies betaal je honderden euro’s. Bijvoorbeeld de koffie die is gemaakt van de uitwerpselen van een civetkat.