Warm blijven op wintersport: zo doe je dat

Houd je van skiën, maar zie je op tegen de kou tijdens je wintersportvakantie? Met een aantal eenvoudige maatregelen kun je jezelf lekker warm houden als je op de piste staat. We geven je daarvoor wat tips.

Tijdens het afdalen krijg je meestal vanzelf wel warm. Toch is het verstandig om, voordat je je ski’s onderbindt, de weersverwachting te bekijken. Als het mee zit is het een paar graden onder nul met een aangenaam zonnetje. In andere gevallen kan de gevoelstemperatuur door de wind op -10 °C liggen. Als je dat vooraf weet, kun je voor vertrek nog wat maatregelen nemen. Dan geniet je ook werkelijk de hele dag van het skiën en hoef je niet halverwege de dag vanwege de kou op te geven.

Vermijd pistes in de schaduw

Weet je dat het een gure dag wordt met weinig zon? Kies dan, waar mogelijk, de pistes uit die niet aan de schaduwzijde van de bergen liggen. Op deze manier profiteer je direct van de warmte van de zon als die zich laat zien. Wordt er een gure wind voorspeld dan houd je rekening met de windrichting tijdens het skiën. Als je in de luwte blijft, scheelt dat voor je gevoel al snel een paar graden.

Is de kans groot dat het op een van de dagen van je skivakantie echt heel koud is, blijf dan voor een dag op de lagere pistes. Een hoogteverschil van 500 meter kan in sommige gevallen al 5 °C schelen.

Zorg voor voldoende beweging

Genoeg bewegen tijdens het skiën, is misschien overbodig om te zeggen. Toch is het belangrijk om dat niet te vergeten. Dan gaat het niet alleen over het blijven bewegen als je op je ski’s staat, maar ook als je een moment van rust hebt. Dit kan zijn als je op de skilift staat te wachten of als je bij het skiklasje van de kinderen staat te kijken.

Je bloedsomloop vertraagt doordat het buiten koud is en daardoor krijg je het eerder koud. Door je armen en benen en in beweging te houden, houd je je bloedsomloop op gang en blijf je warm.

Bereid je skivakantie goed voor

Om ervoor te zorgen dat je het niet koud krijgt tijdens je skivakantie, pak je uiteraard speciale skikleding in. Het is beter om verschillende lagen te dragen. Denk aan thermo-ondergoed, een warme trui van wol of fleece en een winddichte jas. Bij deze basis draag je warme handschoenen en skisokken voor heren of skisokken voor dames die je voeten droog houden.

Een muts mag ook niet ontbreken bij je ski-outfit. Tijdens het skiën draag je een skihelm. Als je deze af doet, verlies je via je hoofd een hoop warmte. Dit voorkom je door een muts te dragen als je even pauzeert.

Combineer inspanning met ontspanning

Vergeet af en toe niet om pauze te nemen. Een warme chocolademelk en een maaltijdsoep geven je weer nieuwe energie en verwarmen je maag. Zo kun je er, ook als het koud is, weer een paar uur tegen.