Vaatwasser reinigen: alle tips die je nodig hebt

Het is ontzettend fijn om een vaatwasser te hebben, maar dat ding reinigen blijft een kriem! Met deze tips ben je er in een keer van af en kan je vaatwasser er weer een tijd tegenaan!

1. Houd de armen goed schoon

Tip nummer 1 om je vaatwasser goed schoon te houden is om de armen van de vaatwasser vaker te schoon te maken. Het is eigenlijk helemaal niet zo’n grote klus, maar het scheelt een heleboel als je het wekelijks om of de paar dagen even doet. Bij de meeste vaatwassers kan je de armen er heel simpel afdraaien en schoonmaken. Doe dat met ontkalker en een goede borstel. Je zal zien dat wanneer je dit kleine trucje wat vaker herhaalt, je vaatwasser je erg dankbaar is en ook minder werk kost als de grote beurt weer voor de deur staat.

2. Haal het afvoerputje leeg

Eigenlijk is deze tip voornamelijk tegen het verstoppen van de vaatwasser, maar ook voor het schoonmaken kan deze tip veel nuttigs uithalen. Als er vieze resten in de afvoer blijven zitten, kan dit blijven circuleren tijdens het spoelen. Daar wordt je vaat niet per se schoner van en ook het afvoerputje gaat er niet op vooruit. Afhankelijk van hoe het afvoerputje eruit ziet, kan je makkelijk met een afwasborstel of met een klein mesje de troep eruit halen. Soms zitten er ook filters over het afvoerputje heen. Deze filteren de meeste troep voordat dit bij het afvoerputje kan komen. Houd deze filters ook goed schoon zodat ze hun werk het beste kunnen blijven doen.

3. Verwijder zeepresten

Hier geldt hetzelfde als tip nummer twee. Denk om het afvoerputje! De vaatwasser kan verstopt raken als er teveel zeepresten in vast komen te zitten. Sla het deurtje van de vaatwasser dus niet direct dicht als de vaat er schoon uit is gekomen, maar kruip er even in haal het afvoerputje leeg. Dat kan heel simpel met een afwasborstel.

4. Laat de vaatwasser draaien met soda

Belangrijke bonustip: doe er geen vaat in als je de vaatwasser laat draaien met soda! Soda is erg sterk bleekmiddel, waar voornamelijk je glazen erg door aangetast kunnen worden. Het goedje is dus wel heel erg goed voor je vaatwasser. Het is belangrijk om er niet te veel in te doen. Daarom kan je het beste het zeepbakje vullen met soda, en dan de vaatwasser op de hoogste temperatuur (of het meest intensieve programma) laten draaien.

5.Vaatwasser natuurlijk schoonmaken

Als je niet zo fan bent van het schoonmaken met officiële schoonmaakmiddelen kan je je vaatwasser ook op een natuurlijke manier reinigen. Dat kan al makkelijk met een paar simpele producten. Je hebt het volgende nodig: schoonmaakazijn, schijfjes citroen of een speciale vaatwasmachinereiniger. Haal na de laatste draaironde de vaat eruit en haal vervolgens ook het filter uit de vaatwasser. Haal de resten uit het filter en maak deze schoon met een zachte borstel.

Snijd een citroen in schijfjes en leg deze in het messenbakje van de vaatwasser. Gooi ook een flinke scheut schoonmaakazijn in de vaatwasser en laat hem verder leeg draaien op het heetste of meest intensieve programma. Na afloop van het programma zal je zien dat je vaatwasser een stuk schoner is van binnen! Kalk, vet en soepresten zullen verwijderd zijn.

Wil je zo lang mogelijk genieten van je schone vaatwasser? Doe dan steeds een klein beetje zout in de vaatwasser, als je vaatwastabletten zonder zout gebruikt. Dat voorkomt namelijk kalkaanslag. Ook is het goed om af en toe de vaatwasser zonder vaat op de heetste temperatuur en op het meest intensieve programma te laten draaien, zonder eco-stand. Door de hoge hoeveelheid water kunnen vet en andere restjes goed wegspoelen.

6. Onderhoudsmonteur

Deze tip klinkt als of er een monteur aan te pas moet komen, maar gelukkig is dat niet zo! Mochten de bovenstaande tips namelijk niet werken, kan je altijd het wondermiddeltje van HG gebruiken: onderhoudsmonteur. Deze voorkomt onnodige verstoringen en verhelpt ze. Het middel krijgt tussen de filters, vlotters en afvoerleidingen. Ook zorgt het ervoor dat de rubbers elastisch en waterbestendig blijven, waardoor er minder kans is op lekkage en storingen. Net zoals bij een stinkende wasmachine, moet je bij vaatwassers proberen dit goed van te voren te voorkomen. Later is het alleen maar meer werk.

7. Hoe vaak moet je je vaatwasser reinigen?

Nu je alles weet over hoe je je vaatwassen het best kan reinigen moet je dat natuurlijk ook met de juiste frequentie doen! Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je je vaatwassen gebruikt, maar als we uitgaan van een standaard gezien die eens in de twee of drie dagen de vaatwasser laat draaien, kan je het beste eens in de twee maanden de vaatwasser goed reinigen. Dit werkt het best in combinatie met het leeghalen en simpel schoonhouden van de vaatwasser na iedere beurt.

8. Een goede vaatwasser uitkiezen

Je kan nog zo goed schoonmaken en poetsen, maar een slechte kwaliteit vaatwasser gaat het niet heel lang volhouden. Voorkom een duurkoop door niet zomaar een goedkope machine aan te schaffen. Vergelijk vaatwassers op gebruiksgemakken, levensduur en andere kwaliteiten die voor jou belangrijk zijn en zoek zo de beste vaatwasser uit, die hopelijk met deze schoonmaaktips, zo lang mogelijk van dienst kan zijn!

Danique