photo of a solar light

Solarlampen zijn energiezuinig en makkelijk in onderhoud 

Of het nu gaat om het organiseren van een tuinfeest, het creëren van een gezellige sfeer op het terras of het verlichten van de tuinpaden – buitenverlichting is een must-have voor elke huiseigenaar. En wat is er nu beter dan verlichting die op zonne-energie werkt? Solarlampen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook eenvoudig te installeren en te onderhouden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over solarlampen en hoe je ze het beste kunt gebruiken om de perfecte sfeer te creëren in jouw buitenruimte.

Wat zijn solarlampen?

Solarlampen zijn lampen die worden gevoed door zonne-energie. Dit betekent dat ze overdag zonne-energie opvangen via een zonnepaneel en deze energie opslaan in een oplaadbare batterij. ’s Avonds, wanneer het donker wordt, schakelt de lamp automatisch in en verlicht het jouw buitenruimte. Solarlampen zijn er in verschillende soorten en maten, van kleine grond-spotten tot grote lantaarns. Het voordeel van solarlampen is dat je geen elektriciteitskabels hoeft aan te leggen en dat ze geen elektriciteit verbruiken.

Hoe werken solarlampen?

Solarlampen werken door middel van een zonnepaneel dat op de lamp is bevestigd. Dit zonnepaneel vangt zonlicht op en zet het om in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij die in de lamp is ingebouwd. ’s Avonds, wanneer de zon ondergaat, schakelt de lamp automatisch in en verlicht het jouw buitenruimte. De meeste solarlampen hebben een lichtsensor die ervoor zorgt dat de lamp alleen inschakelt wanneer het donker genoeg is. Daarnaast hebben sommige lampen ook een bewegingssensor, waardoor de lamp automatisch inschakelt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Hoe zet je de buitenverlichting het beste op?

Het opzetten van buitenverlichting is afhankelijk van de grootte en de lay-out van jouw buitenruimte.
Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste sfeer te creëren met jouw solarlampen:

Bepaal de locatie van de lampen: Voordat je begint met het opzetten van de lampen, is het belangrijk om de juiste locatie te bepalen. Kijk naar de donkerste gebieden van jouw buitenruimte en beslis welke gebieden extra verlichting nodig hebben. Daarnaast kan je kijken naar de indeling van jouw tuin en bepalen welke gebieden extra verlichting nodig hebben voor een betere navigatie.


Kies de juiste soort lampen: Solarlampen zijn er in verschillende soorten en maten. Kies lampen die passen bij jouw persoonlijke smaak en die passen bij de stijl van jouw buitenruimte. Als je bijvoorbeeld voor een moderne look, kies dan voor strakke en minimalistische lampen. Wil je juist een gezellige en knusse sfeer creëren, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor lampen met warm wit licht.

Plaats de lampen op de juiste hoogte: De hoogte van de lampen kan een groot verschil maken in de sfeer die je creëert. Plaats lampen bijvoorbeeld op ooghoogte voor een warm en uitnodigend gevoel, of juist hoger voor een dramatisch effect. Als je lampen langs een tuinpad wilt plaatsen, zorg er dan voor dat ze laag genoeg zijn om het pad te verlichten.


Overweeg om te spelen met verschillende lichtsterktes
: Het combineren van verschillende lichtsterktes kan een interessant effect geven. Gebruik bijvoorbeeld lampen met verschillende helderheidsniveaus om diepte te creëren in jouw buitenruimte.

Onderhoud van solarlampen

Om ervoor te zorgen dat jouw solarlampen lang meegaan, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en te controleren op beschadigingen. Veeg het zonnepaneel bijvoorbeeld af met een vochtige doek om vuil en stof te verwijderen. Controleer daarnaast regelmatig de batterijen om te zien of deze nog goed werken.

Personnel