Modetrends van de afgelopen 100 jaar op een rij

Ben jij benieuwd naar de modetrends van de afgelopen 100 jaar? Er zijn veel verschillende stijlen voorbij gekomen en wij hebben geprobeerd om ze op een rijtje te zetten.

Waar jij misschien denkt dat je op dit moment een helemaal unieke kledingstijl hebt, is dat waarschijnlijk niet waar. Zo zijn er in de afgelopen 100 jaar trends ontstaan die ieder jaar opnieuw weer terugkomen. Van een blazers tot aan een sneaker van tamaris. Maar toch zijn er ook trends die vernieuwend zijn en die we nog nooit gezien hebben. In deze blog gaan we bij allerlei verschillende trends langs. Zo laten we je zien wat er allemaal is gebeurd in 100 jaar aan modetrends.

Modetrends in 1920

Wanneer we het hebben over het kapsel in die tijd zien we toch dat de boblijn populair was. Je moet een beetje denken aan de stijl van Frank Sinatra waarin de vrouw werd afgebeeld met een band in haar haar met veren. En daarbij hield ze vaak een sigaret vast. De kleding was niet bijzonder te noemen. Vaak werd er een eenvoudige broek gedragen. Er wordt zelfs gezegd dat de vrouw er in die tijd saai uitzag.

Modetrends in 1930

Krullen werden populairder. Dit had alles te maken met een aantal technische ontwikkelingen. De krultang en de droogkappen zagen we ineens terug in alle kapsalons. Vrouwen gingen in deze jaren ook weer langere jurken dragen, vaak gecombineerd met een slipper of een simpele schoen, zoals deze van Remonte. De vrouwelijke silhouetten kwamen iets meer naar voren dan in de jaren hiervoor.

Modetrends in 1940

In de jaren 40 was er ineens een trend ingezet van prachtige glamourcoupes. Zo gingen de vrouwen weer langer haar dragen. Dit deden ze vaak overdag in een knot of ze draaiden het in krullen. Waar het haar juist heel uitgesproken was, liepen de kledingtrends wat achter. Zo was er door de oorlogsindustrie minder ruimte voor nieuwe kleding en kleden de mensen zich sober. Vooral niet te veel opvallen was het motto.

Modetrends in 1950

Rock’n’roll, dat is wat natuurlijk de fifties een beetje luister bij zette. Zo zagen we opvallende haardracht ook door mannen werden er krullen gebruikt. Kijk maar naar een Elvis Presley. Vrouwen gingen ook meer en meer hun rondingen showen in prachtige rokken. Het werd allemaal iets bloter dan in de oorlogsjaren.

Modetrends in 1960

Psychedelica is misschien wel het woord dat past bij de kleding in de jaren 60. Zo gingen vrouwen gekleed in gekke prints, maar ook prachtige rokken. Ook waren er steeds meer vraag naar nieuwe hippe kleding en kreeg de kledingindustrie weer een flinke boost.

Modetrends in 1970

Waar in de jaren 50 en 60 veel werd gedaan om krullen te krijgen in het haar zien we in de jaren 70 dat vrouwen hun haar zo natuurlijk mogelijk willen houden. Ook mannen laten alles flink groeien en krijgen goeie coupes en flinke snorren. Voor de vrouwen kwam qua kleding de hotpants in deze jaren helemaal in de mode. Bij mannen waren de leren jacks helemaal in.

Modetrends in 1980

Zo groot mogelijk was de trend in de jaren 80. Zo zag je vrouwen die hun haar enorm gingen touperen. Permanente krullen horen hier natuurlijk bij. Vrouwen deden prachtige bloemen in het haar en er mocht wel wat bloot te zien zijn, maar het moest wel chique blijven. Een ontblote schouder en een broek die de taille een beetje accentueerde.

Modetrends in 1990

Sexy en kleurrijk. De jaren 90 is toch wel de tijd waarin de moeders hun kinderen niet naar buiten lieten gaan. Dit omdat het ineens flink sexy werd allemaal. Vooral de kleuren deden het voor de oudere generatie soms wat hoerig overkomen. Wijde blazers werden gedragen met veel schoudervulling. De kleuren voor vrouwen waren in deze tijd vooral gericht op roze of vel geel en paars.

Modetrends in 2000

Baggy en bling bling. We moeten laten zien dat we als vrouwen ook stoer waren. Een beetje bohemien stijl kleding, maar dit in combi met een stoere spijkerbroek. De mode was flink aan het veranderen en ook bling bling kon hier en daar niet ontbreken aan je outfit. Zo had je ineens een paar verschillende stromingen.

Modetrends in 2010

We zien dat de afgelopen jaren de stijlen nog meer uiteen zijn gaan lopen. Zo wordt er gekozen over kleding uit alle verschillende jaartallen. De opkomst van de hipster is bijvoorbeeld een feit. Deze draagt vooral kleding uit de jaren 60 en 70 en voert dit zelfs door in hun woning. Terwijl er ook vrouwen zijn die juist wat meer kiezen voor een sexy moderne look. We zijn benieuwd wat de boventoon voert in 2020.