Bruiloften. Het is volgens velen het mooiste moment uit je leven, dus begrijpelijk dat je alles tot in de puntjes perfect wil verzorgen. Waar de één het klein en intiem houdt met zo’n 75 mensen, viert de ander het grootst met honderden gasten. Als je echt uit wil pakken vlieg je ook alle genodigden naar een warme bestemming om daar iedereen mee te laten genieten van het ja-woord.
Nu heb ik pas één keer een bruiloft meegemaakt, toen ik 12 was. Binnenkort heb ik er weer eentje, en dat vind ik geweldig (lachen! Huilen! Champagne! Wat een combi!) maar daar wil ik me ook goed op voorbereiden. Nu wensen veel koppels die gaan trouwen een ‘envelopje’. En dan is het aan jou om die te vullen, het liefst met geld. Wat is een normaal bedrag om aan een ‘just married’ stel te geven? Om je daar een beetje op weg te helpen vertel ik je in dit artikel een hoop zaken die je moet weten voordat je naar een bruiloft gaat, en wat voor grootte van envelop ‘normaal’ is.
Bruids-do’s & don’ts
Een bruiloft heeft een aantal ongeschreven regels. Dingen die van je verwacht worden om te doen, maar ook een paar zaken die je zeker niet moet doen. Het helpt als ze je kent, dus daar help ik je een handje bij.
De outfit
De outfit: één van de belangrijkste dingen voor het attenderen van een bruiloft. De dresscode voor een bruiloft verschilt natuurlijk per trouwerij, dus het is een slimme zet om hiervoor de bruidegom (maar zeker de bruid) te vragen waar zij je in zouden willen zien, als ze dit niet op de uitnodiging hebben gezet. De keuze is natuurlijk reuze… Dus wat moet je aan?
Geen wit. Dat doe je echt niet. Er is één iemand die die dag of avond mag schitteren in een hagel- of roomwitte jurk, en dat is de bruid. Als jij in het wit komt wordt dat linksom of rechtsom toch gezien als een belediging. Ook crème of beige, mooi, maar liever niet. Alleen als er daadwerkelijk wordt gevraagd om in een wit te komen is het geoorloofd. Anders niet. Echt niet.
Ik noemde het al even, de bruid is het middelpunt van die dag. Dat betekent ook dat het niet de bedoeling is dat jij in een roze galajurk of glitterend Toppers-pak komt. Het leidt gewoon af op elke trouwfoto. Overdressed is leuk, maar houd je op een bruiloft eerder wat gedeisd.
Mocht er wel een dresscode aangegeven staan op de uitnodiging, dan is het ook een no-go om die dresscode te negeren. Ook als het biggetjesroze is, word je toch geacht om daarin te komen.
Praktische zaken
Als je outfit eenmaal voor elkaar is, dan zijn er alsnog een hoop andere etiquette waar je je wel aan dient te houden. Zo is het netjes om te RSVP’en, oftewel laten weten of je aanwezig zal zijn (en wie je meeneemt). Laat altijd zo snel mogelijk weten wanneer je niet naar de bruiloft kan, zodat het paar hier rekening mee kan houden.
Ik noemde wel even (wie je meeneemt), maar wanneer enkel jouw naam op de envelop staat, dan wordt eigenlijk van je verwacht dat je niemand als date meeneemt, ook geen kinderen. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met de ceremoniemeester of het bruidspaar.
Te laat komen is écht not done. Liever een halfuur te vroeg dan vijf minuten te laat. Je wil niet tijdens de ceremonie nog op hakken aan komen rennen omdat je fashionably late bent.
Wanneer het bruidspaar een feest organiseert, dan kun je ’s avonds natuurlijk helemaal uit je dak gaan. Maar… nooit voor de eerste dans van het bruidspaar.
De cadeaus
Bovenstaand gelezen? Dan vertel ik je nu wat meer over bruidscadeaus want geloof me, dat is een studie op zich. Wat doe je wel en wat vooral niet?
De wensenlijst
Heeft het aanstaande bruidspaar een wensenlijstje meegestuurd, dan kun je hier zelf wat van uitkiezen en dat op de bruiloft geven. Staat er echter alleen een envelopje, dan is de vraag: welk bedrag geef je het aanstaande bruidspaar?
Jullie relatie
Goed, je geeft je beste vriend(in) natuurlijk een ander soort envelop dan een tante die je één keer per jaar op een verplichte familiedag tegen het lijf loopt. Niks tegen die tante, maar hé, zo is het nou eenmaal. Op veel websites wordt er voor een indicatie van een bruiloft-envelopje onderscheid gemaakt in drie verschillende relatie-categorieën:
- Naaste familie en beste vrienden
- Vrienden en familie
- Collega’s of kennissen
Naaste familie of beste vrienden
Natuurlijk is de keus hoe groot je jouw cadeau laat zijn geheel aan jou, maar gemiddeld gezien krijgen naaste familie of beste vrienden vaak een bedrag tussen de 50 en 150 euro. Waarschijnlijk verwachten je familie of beste vrienden ook helemaal niet van je dat je ze veel geld geeft, maar is het misschien leuker om een envelopje te combineren met een persoonlijk cadeau, zoals een lied, het creatieve abc’tje of een anekdote vertellen. Grote kans dat dat een stuk meer wordt gewaardeerd. Inspiratie nodig? Ideeën vind je hier.
Vrienden en familie
Gemiddeld geven mensen vrienden en familie een bedrag tussen de 35 en 50 euro. Dat kan meer zijn wanneer je met meerdere mensen komt, zoals partner of kinderen. Het maakt natuurlijk nog wel uit hoe close je met die vriend(in) bent of hoe vaak je die neef/nicht/zus ziet. Die afweging is helemaal aan jou. Hebben zij erg uitgepakt met hun bruiloft? Dan is het netter om ook iets meer uit te pakken met je envelop. Ben je slechts avondgast, voel je dan niet verplicht om een extreem groot bedrag te geven.
Collega’s of kennissen
Ook hier geldt: de keuze voor de grootte van het cadeau is geheel aan jou. Maar als je echt op zoek bent naar een richtlijn, vaak wordt aan collega’s en kennissen een bedrag tussen de 20 en 40 euro gegeven wanneer het slechts een feest ’s avonds is, maar wanneer je overdag bij het huwelijk aanwezig bent én ’s avonds bij het feest, dan eerder een bedrag tussen de 60-75 euro. Als je met twee personen bent kun je het eventueel nog wat verhogen of verdubbelen.