Hoe flexibel bel jij?

Bij het afsluiten van een telefoonabonnement is het vaak belangrijk dat je inschat hoeveel je gebruik zal maken van de provider, om vervolgens te kunnen bepalen welk abonnement het beste bij je past. Zo moet je inschatten hoeveel je ongeveer gaat bellen, en hoeveel MB aan internet je nodig hebt. In de praktijk is dit vaak toch lastig om in te schatten, omdat het waarschijnlijk per maand verschilt en je het daarnaast misschien gewoon wel liever aankijkt. In dat geval is het wel handig om een flexibel telefoonabonnement af te sluiten. In dit artikel geven we je tips bij het afsluiten van een abonnement en hoe je hierin zo flexibel mogelijk blijft. 

Sim only maandelijks opzegbaar

Wanneer je kiest voor een sim only maandelijks opzegbaar abonnement, sta je ontzettend vrij in tot wanneer je het abonnement gebruikt. Lekker vrijblijvend, dus. Hierbij sluit je een sim only abonnement af en kun je per maand aankijken of je nog tevreden bent met de gang van zaken. Bij een sim only abonnement hebt je niet een abonnement waar de prijs van een toestel in verwerkt zit, maar heb je al een telefoontoestel in gebruik en sluit je daar als het ware een “los” abonnement bij af.

Mogelijkheid om bundels aan te passen

Het zou ook fijn zijn wanneer jouw provider je de mogelijkheid biedt om je abonnement tussentijds aan te passen. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je eigenlijk meer MB’s in je abonnement nodig hebt dan je nu hebt afgesloten, maar helemaal niet alle belminuten gebruikt, dan is het een goed idee om tussentijds een aanpassing te maken en meer MB’s in te kopen en de belminuten te reduceren. Het is wel fijn wanneer je via een platform zoals een app de mogelijkheid hebt om in te kunnen zien hoeveel je precies van welke bundel gebruikt. Zo kun je inzicht vergaren in welke onderdelen je heel veel gebruikt, en welke onderdelen de laatste maanden significant minder gebruikt worden. Op dat moment is het wellicht wijs om je bundels aan te passen, mits dit kan bij je provider. 

Prepraid

Maak je gebruik van een prepaid toestel, waarbij je geen abonnement hebt afgesloten maar telkens tegoed koopt als je dit nodig hebt, dan ben je een stuk flexibeler, maar heb je ook niet de voordelen die wel bij een abonnement komen kijken. Zo is een abonnement op de lange termijn vaak een stuk voordeliger. Wanneer je prepaid hebt, kun je vanaf elk moment overstappen naar een (sim only) abonnement. Een sim only abonnement is vaak een stuk flexibeler dan een toestel van abonnement en op de lange termijn vaak ook goedkoper. 

Opzegtermijn

Dat brengt ons op het volgende punt: het is niet altijd mogelijk om direct op te stappen bij een provider. Het is belangrijk de kleine lettertjes goed te lezen en op basis hiervan een keuze te maken, de opzegtermijn in acht genomen. Soms is de opzegtermijn van een abonnement 30 dagen, soms moet je wachten tot het contract is afgelopen (vaak en half jaar, een jaar of twee jaar).