Nu de winter weer vol op aan de gang is, is het niet gek dat je het af en toe koud hebt. Er kan een gure wind staan, die zorgt voor een extra lage gevoelstemperatuur. Maar er kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan het koude gevoel. Hieronder volgen enkele voorbeelden en wat je hieraan kunt doen.
De hersenen regelen de temperatuurregeling met behulp van hormonen. Deze hormonen controleren de interne temperatuur en de temperatuur van de buitenste huidlagen. Het hormoon oestrogeen is een voorbeeld van zo’n hormoon. De mens is warmbloedig, waardoor onze lichaamstemperatuur altijd rond de 37 graden is. Dit varieert wel per persoon. Sommige personen hebben het bijvoorbeeld altijd koud. De volgende punten kunnen dit veroorzaken.
Oorzaak 1: Lengte
Wanneer je klein bent, heb je het vaker koud. Dit komt doordat een klein lichaam een groter lichaamsoppervlak heeft ten opzichte van de lichaamsinhoud. Hoe groter het lichaamsoppervlak is, hoe meer warmte je verliest. Daarom verliezen kleine mensen in verhouding meer warmte en hebben ze het dus vaker koud.
Oorzaak 2: Sekse
Vrouwen hebben het vaker koud dan mannen. Dit heeft verschillende oorzaken. Allereerst werkt de doorbloeding anders bij vrouwen dan bij mannen. Het vrouwenlichaam is erop ingesteld om altijd bloed naar de vitale organen te laten gaan. De armen en benen worden vanuit de kern van het lichaam, de vitale organen, doorbloed. Hierdoor worden lichaamsdelen zoals handen en voeten minder goed doorbloedt. Een minder goede doorbloeding, zorgt ervoor dat er minder warmte kan worden vervoerd naar de handen en voeten. Uit onderzoek van de Universiteit van Utah is gebleken dat vrouwen over het algemeen warmer zijn dan mannen, maar dat hun handen en voeten twee graden kouder zijn. Hierdoor voelen vrouwen zich kouder.
Een tweede oorzaak is dat vrouwen meer oestrogeen hebben. Zoals benoemd is het hormoon oestrogeen een onderdeel van het temperatuursysteem. Tijdens de cyclus van een vrouw wisselt dit hormoon, waardoor de lichaamstemperatuur van de vrouw ook wisselt. Hierdoor kan ze zich vaak koud voelen.
De derde oorzaak is de hoeveelheid spiermassa. Gemiddeld hebben vrouwen 20 tot 30% minder spiermassa dan mannen. Spieren zijn warmtebronnen. Zij wekken warmte op voor het lichaam. Meer spieren zorgt dus voor meer warmte dat opgewekt kan worden.
Oorzaak 3: Gewicht
De onderhuidse vetlaag is een soort menselijke isolatielaag. Het zorgt ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden. De interne organen van mensen met veel vet, voelen warmer aan. Daarentegen zijn ledematen, zoals armen en benen, kouder. Slankere mensen hebben het alsnog vaker koud, omdat het bloed snel kan afkoelen, doordat er geen dikke vetlaag over zit. Wanneer het bloed weer uit de ledematen terug wordt gepompt, moet het eerst weer worden opgewarmd.
Wanneer je BMI erg laag is, kan het zijn dat je te weinig eet. Hierdoor kun je te weinig calorieën binnen krijgen, wat ervoor zorgt dat de stofwisseling vermindert. Je voelt je dan vaker koud.
Oorzaak 4: Een medische oorzaak
De schildklier heeft een functie bij de temperatuurregeling. Een te snel werkende schildklier zorgt voor warmte en een traag werkende schildklier zorgt ervoor dat je het veelal koud hebt. In het laatste geval heb je het snel koud en heb je vaak koud voeten en handen.
Bloedarmoede zorgt er ook voor dat je het veelal koud hebt. Bloedarmoede wordt veroorzaakt door veel aandoeningen, zoals bij vrouwen, veel bloed verliezen tijdens de menstruatie of een tekort aan ijzer. IJzer is een mineraal dat helpt bij het vervoeren van zuurstof, via het bloed, door je lichaam. Hierdoor kunnen de cellen warmte en voedingsstoffen produceren. Zonder ijzer kunnen de rode bloedcellen slecht de zuurstof vervoeren. Hierdoor wordt er te weinig warmte geproduceerd, waardoor je het veelal koud hebt. Bloedarmoede is een van de meest voorkomende oorzaken van het vaak koud hebben.
Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van de rode bloedcellen die, zoals hierboven beschreven staat, zuurstof door het lichaam heen vervoeren. Een te kort aan deze vitamine zorgt ervoor dat dit niet voldoende kan, waardoor je het vaak koud hebt. Vitamine B12 zit in dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel.
Oorzaak 5: Gevoel van geluk
Het schijnt dat het geluksgevoel invloed heeft op hoe warm of koud je het hebt. Canadese studies hebben aangetoond dat eenzame mensen het kouder hebben dan mensen die veel omringt zijn door familie en vrienden.
Oorzaak 6: Leefstijl
Er zijn verschillende oorzaken in je manier van leven, die ervoor zorgen dat je het vaker koud hebt. Allereerst zorgt weinig slaap voor kou. Wanneer je slecht of te weinig hebt geslapen, gaat je stofwisseling trager. Hierdoor wordt er minder warmte geproduceerd. Wanneer je moe bent, heb je het dus vaker kouder.
Als tweede zorgt weinig drinken er ook voor dat je het koud krijgt. Ook een tekort aan water vertraagt de stofwisseling, waardoor je het kouder krijgt. Daarnaast bestaat het lichaam voor 60% uit water. Dit heeft ook isolerende werking, omdat het warmte vasthoudt. Een tekort aan vocht, zorgt er dus voor dat het lichaam gevoeliger is voor extreme temperaturen.
Wanneer je vaker sport, heb je het vaker warmer en dus minder snel koud. Sporten zorgt namelijk voor een verhoogde stofwisseling. Na het sporten blijft dit nog even doorgaan. Dit heet naverbranding. Er komt dan extra warmte vrij, ook al ben je op dat moment niet aan het sporten. Mensen die weinig tot helemaal niet sporten, hebben het dus vaker koud.
Ook roken heeft invloed op of het vaker koud hebt. De cellen in onze huid regelen namelijk de interne temperatuur van ons lichaam. Zij sporen kou op en zorgen ervoor dat de haar- en bloedvaten daar verkleinen. De bloedcirculatie vertraagt op die plek. Bij mensen die roken, gebeurt dit al sneller dan bij mensen die niet roken.
Actieve mensen, die vaak buiten komen, hebben het vaker en langer warm. Hun lichaam is gewend om de stofwisseling te versnellen, als de lichaamstemperatuur dreigt te gaan dalen. Mensen die nauwelijks buiten komen, kunnen dit minder goed, omdat het een soort gewenning is.
Naast de bovengenoemde oorzaken kan het ook gewoon zo zijn dat je te dunne of een verkeerde stof kleding aan hebt. Synthetische stoffen zijn niet goed om te dragen wanneer je het vaak en snel koud hebt. Deze houden je niet warm. Natuurlijke stoffen, zoals cashmere en wol, doen dit wel. Eerder werd dit alleen gezien als suffe kleding, maar tegenwoordig zijn wollen truien een trend.
Het dragen van verschillende laagjes van kleding is ook warmer. De ruimte die tussen de verschillende laagjes kleding zit, heeft een isolerend effect.
Wat kun je doen?
Veel van de oorzaken waardoor je het veel koud hebt, hebben een duidelijke aanleiding. Het is vaak een kwestie van deze aanleiding verhelpen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je genoeg drinkt, slaapt en frisse lucht krijgt en regelmatig sport. Zorg dus voor een goede leefstijl.
Aan een aantal oorzaken is niks te doen, zoals je lengte en je sekse. Zorg er dan voor dat je je altijd goed kleed, waardoor de warmte door de kleding wordt binnen gehouden.
Mensen met een lage BMI kunnen proberen om een iets aan te komen. Dit kun je doen door voedsel te dat rijk is aan vet, proteïnen en koolhydraten. Hierdoor bouw je wat meer vet op, wat functioneert als isolatie.
Wanneer er een medische oorzaak achter zit, doe je er goed aan om met de huisarts hierover te overleggen. Het is natuurlijk niet fijn om het altijd koud te hebben. Mogelijk zijn er bepaalde oplossingen voor.
Er zijn dus verschillende redenen die ervoor zorgen dat je het vaak koud hebt. Veel redenen zijn niet ernstig en kunnen, zoals hierboven staat vermeld, makkelijk verholpen of aangepast worden. Wanneer er een medische oorzaak achter schuilt, kun je, zoals hierboven staat vermeld, beter een bezoekje aan de huisarts plegen om te overleggen wat je het beste kunt doen.