Een nieuwe keuken, die koop je niet zomaar even!

Voor je een nieuwe keuken gaat aanschaffen heb je al heel wat stappen doorlopen. De belangrijkste neem ik hier met je door.

Bepaal wat belangrijk is voor jou

Zoveel mensen, zoveel wensen. Het lijkt een cliché, maar het is toch echt waar. Er is geen “ideale keuken” voor iedereen. Je zult zelf moeten bepalen wat belangrijk is voor jouw leefgenot. Is het voor jou van belang om de vaatwasser op hoogte te hebben of wil je liefst brede lades in plaats van kastjes? Wil je een kraan die zowel kokend water als koud water geeft? Wil je een geïntegreerde afzuigkap? Heb je een hekel aan bovenkastjes? Het gaat hier om jouw keuken, dus jij zult moeten bepalen wat voor jou bovenaan het lijstje staat.

Let wel: het gaat hier nog niet om het uiterlijk van de keuken. De kleuren en de materialen bepaal je op een later moment.

Maak een moodboard

Een moodboard kan heel verhelderend werken. Zeker als jij en je partner niet dezelfde smaak hebben wat het uiterlijk van je keuken betreft. Ben jij meer van de romantische, landelijke keuken en is je partner meer van de stijlvolle strakke keuken? Dan zul je zien dat op het moodboard ook overeenkomsten staan. Zo houden jullie misschien allebei van een uitgesproken kleur of zijn jullie het er over eens dat er geen kleine tegeltjes als achterwand moeten komen.

Een moodboard maak je met knipsels uit woonmagazines, maar je kunt er natuurlijk ook voor naar Pinterest. Pin de materialen en de kleuren die jij mooi vindt en ga daar mee aan de gang.

Doe inspiratie op!

Je kunt bij diverse keukenshowrooms een afspraak maken om inspiratie op te doen. Ook een kijkje nemen in de keuken van vrienden, familie en buren kan verhelderend werken. Zeker bij de buren: je kunt daar goed zien op welke manier zij gebruik hebben gemaakt van de ruimte (al is die misschien in spiegelbeeld). Ook een inspiratie magazine aanvragen om keuken inspiratie op te doen is altijd een goed idee.

Schrijf op wat je mooi vindt, schrijf op wat je handig vindt en schrijf vooral op wat je verrassend vindt.

Bepaal je budget

Eerlijk? We weten allemaal dat de aanschaf van een keuken veel geld kost. De kans is dus groot dat je maar één keer in je leven een compleet nieuwe keuken aanschaft. Dan kun je dat dus maar beter in één keer goed doen.

Het bepalen van een budget voor de keuken is niet het meest makkelijke klusje, je weet immers de prijzen niet zomaar. Het is bijvoorbeeld een goed idee om een afspraak te maken in een Grando showroom om een offerte te laten maken. Aan deze offerte kun je dan nog schaven tot deze binnen jouw budget valt. Je kunt er ook voor kiezen om aan de hand van deze offerte nog even verder te sparen zodat je straks precies die keuken hebt waar jij gelukkig van wordt.

Personnel