Hoe fijn is het dat je met de pil je menstruatie kunt uitstellen! Je weet precies wanneer de maandelijkse periode komt, want dat zie je aan het einde van de strip. Een zon en zee vakantie of een bijzondere gelegenheid op de planning? Slik de pil door en je hebt nergens last van! Ik hoor het veel om mij heen: veel vrouwen slikken de pil door, maar is dit wel zo verstandig?
Wat zit er in de pil?
In de meeste standaard pillen zit 30 microgram ethinylestradiol met een combinatie van progestageen levonorgestrel. Het bevat dan een lage dosis oestrogeen in combinatie met progestageen waardoor er de minste kans op veneuze trombose is. Trombose is namelijk een klein risico wat je kan oplopen bij het slikken van de pil.
Deze combinatiepil zorgt ervoor dat je jouw ongesteldheid kunt reguleren en je kans om zwanger te worden zeer sterk vermindert. Dat komt door die twee stoffen.
Ethinylestradiol
Deze stof is een bioactief oestrogeen. Oestrogeen wordt ook wel als het vrouwelijke hormoon beschouwd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken zoals het reguleren van de menstruatiecyclus en bij zwangerschap. Ethinylestradiol zorgt er dan ook voor dat jouw menstruatie wordt gereguleerd wanneer je de pil slikt.
Progestageen levonorgestrel
Levonorgestrel is een synthetische progestageen dat in heel veel anticonceptiemiddelen gebruikt wordt. Het zorgt voor verdikking van het baarmoederhalsslijmvlies waardoor een zaadcel de baarmoeder minder goed tot niet kan bereiken. Het vermindert de kwaliteit van de baarmoederslijmvlies laag zodat een eicel zich minder goed kan nestelen. Ook kan het er zelfs voor zorgen dat er helemaal geen eisprong is, maar dit zal verschillend zijn bij vrouwen. Dit zorgt er dus voor dat je niet zwanger kan worden.
Of je nu de pil slikt om niet zwanger te worden, acne te verminderen of om geen last te hebben van de pijnlijke prikkels die je anders hebt tijdens de maandelijkse periode. De pil kan hier een oplossing voor zijn. Doordat het hormoonpeil stabiel blijft in je lichaam, heb je controle over je menstruatie en kunnen heftige menstruaties afnemen. De anticonceptiepil is er eigenlijk oorspronkelijk niet voor bedoeld om je zogeheten stopweek over te slaan.
De stopweek
De stopweek is de week waarin je geen pil slikt en dus ongesteld wordt. Een pilstrip bestaat uit 21 pillen en deze slik je ook 21 dagen. Wanneer de strip op is, slik je 7 dagen geen pil en stopt de toevoer van hormonen. Je wordt ongesteld. Eigenlijk is deze menstruatie geen echte menstruatie te noemen omdat het een gemanipuleerde menstruatie is doordat je stopt met hormonen (ethinylestradiol) te slikken. Het is fijn als je een stopweek inlast, want zo krijg je de bevestiging dat je niet zwanger bent. Dat is misschien ook de reden waarom je de pil slikt.
Als je jouw menstruatie wilt uitstellen en dus een stopweek over wilt slaan, moet je wel een hormonale pil slikken. Het is namelijk alleen maar mogelijk met een hormonale pil of andere hormonale anticonceptie. Op de dag van jouw stopweek begin je gewoon met een nieuwe strip van de anticonceptiepil.
Informeer altijd bij de huisarts of het mogelijk is met jouw soort pil. Je hebt namelijk een eenfasepil waar het overslaan van een stopweek heel makkelijk kan omdat alle pillen hetzelfde aantal hormonen bevatten. Wanneer je een meerfasenpil slikt, zit dit anders. Dan bevatten sommige pillen niet hetzelfde aantal hormonen waardoor het mis kan gaan als je jouw stopweek overslaat. Informeer dus altijd goed bij de huisarts waar de mogelijkheden voor jou zijn!
Gevaarlijk?
Uit onderzoek blijkt dat je de pil een jaar lang kunt doorslikken. Hiermee blijf je beschermd tegen de kans op een zwangerschap en word je niet ongesteld! Echter is het niet bewezen dat je langer dan een jaar de pil kan doorslikken. Dan is het inlassen van een stopweek wel een goede optie.
Bijwerkingen
Je neemt wel heel veel ethinylestradiol in een combinatie van progestageen levonorgestrel in als je geen stopweek inlast. Dit zou bepaalde bijwerkingen kunnen versterken.
Wat de meest voorkomende en onprettige bijkomstigheid is, zijn doorbraakbloedingen. Dit kan je een a twee keer per jaar hebben wanneer je een jaar doorslikt. Dit kan nadelig zijn omdat het onverwachts komt.
Ook hebben veel vrouwen vaak last van misselijkheid, buikpijn, gewichtstoename, hoofdpijn en duizeligheid. Wat je ook veel om je heen hoort zijn de stemmingswisselingen en depressieve gevoelens.
Dit is allemaal niet gevaarlijk, maar wel een onprettige bijwerking.
Eerder werd het verhoogde risicofactor voor trombose al benoemd. In het eerste jaar dat je de pil gebruikt, heb je de meeste kans dat je trombose kan krijgen. Met de nadruk op ‘kan’ krijgen. Alsnog is de kans 0,1% dat je het krijgt en deze kans is het meeste in het eerste jaar. Wanneer er in jouw familie veel trombose voorkomt, moet je kijken of dit wel het juiste anticonceptiemiddel is. Het zou kunnen betekenen dat je dan gevoelig bent voor trombose en dit kan versterkt worden door de pil.
Voor- en nadelen
Ik zet nog even alles op een rijtje.
Voordelen van het doorslikken van de pil:
- Je wordt niet ongesteld en je kan dit makkelijk reguleren en uitstellen.
- Het is een bevestiging dat je niet zwanger bent.
- Er zijn niet direct schadelijke effecten van het doorslikken van de pil. Bespreek alsnog altijd met de huisarts waar de uitzonderingen zijn.
- Menstruaties worden lichter.
- Je bespaart kosten op tampons en maandverband.
Nadelen van het doorslikken van de pil:
- Je hebt geen zekerheid meer over het feit dat je zwanger bent of niet, want je wordt niet ongesteld dus kan je het niet weten.
- Je hebt grote kans op doorbraakbloedingen en andere onprettige bijwerkingen.
- Je slikt meer pillen en dat kost geld. Tevens is het wel zo dat wanneer je wel ongesteld bent je tampons en/of maandverband moet kopen. Deze kosten zou je tegen elkaar op moeten wegen.
Kortom, het is niet schadelijk als je de pil veel doorslikt. Het is misschien wel verstandig om af en toe de stopweek in te lassen. Gelukkig slik je de pil dus weet je altijd wanneer deze komt en dus ben je altijd voorbereidt. Anders kan je altijd nog andere anticonceptiemiddelen proberen.