Auto’s huren en verzekeringen: waar moet je op letten

Als je een auto huurt, hoe zit het dan met de verzekering? Is dat meteen geregeld, of moet je hier zelf iets voor doen? En hoe zit dat als je een auto leent? En is een goedkope autoverzekering dan voldoende? Alle antwoorden op die vragen lees je hier.

Wat is er geregeld als je een auto huurt?

Het huren van een auto is altijd inclusief een verzekering. Let wel op, want niet elke verhuurder heeft even gunstige voorwaarden als het neerkomt op die verzekering. Zo kan er een hoog eigen risico zijn, welke je vaak ook wel weer af kunt kopen. Verder is niet standaard alles aan de auto altijd verzekerd, en ook schade door jouw schuld is vaak een extra optie (waar je dus ook extra voor betaalt). Check dus altijd de voorwaarden!

Is het contract en de voorwaarden in het Engels en twijfel je wat voor soort verzekering erbij zit? In Nederland kennen we drie typen verzekeringen, die via car insurance Netherlands uitgelegd worden.

Wie is er verzekerd als in een auto leen?

In Nederland is de eigenaar van de auto verplicht om de auto te verzekeren. Ook als jij in de auto rijdt, valt dat onder de verzekering van de eigenaar (tenzij je het natuurlijk zonder toestemming doet, maar daar gaan we niet van uit). Wel moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn, maar dat is vrij logisch.

Andersom betekent het dus ook dat als jij jouw auto uitleent, jij met jouw verzekering aansprakelijk bent. Ben je benieuwd of jij de beste autoverzekering hebt voor jouw situatie, en hoe zij omgaan met het uitlenen van je auto? Op Hoyhoy check je makkelijk wat de beste autoverzekering is voor jou.

Kan ik mezelf verzekeren voor het rijden in andermans auto?

Het bijkopen van een extra verzekering bij een huurauto kan behoorlijk duur zijn, net als het afkopen van het eigen risico. En als jij in de auto van een ander rijdt, wil je misschien ook wel dat die zo goed mogelijk verzekerd is. Helaas is het, in ieder geval bij de grote verzekeraars, niet mogelijk om zelf een autoverzekering af te sluiten voor het rijden in andermans auto. Je kunt dus maar beter gewoon voorzichtig zijn en zorgen dat het in ieder geval niet jouw schuld is als er iets gebeurt!

Personnel