3 winterharde planten die een mooie toevoeging zijn aan jouw tuin!

Als je een tuin hebt, dan wil je daar het liefste het hele jaar door van genieten. En planten kopen is het gemakkelijkste als je precies weet waar je naar op zoek bent (zeker als je niet heel erge groene vingers hebt).  Ook al zit je in de winter minder in je tuin, uitkijken op een groenblijvende struik vanuit je warme woonkamer is natuurlijk altijd een feestje. Om ervoor te zorgen dat je ook echt iets hebt om naar te kijken, kun je ervoor kiezen om een aantal winterharde planten in de tuin te zetten. Wij delen onze drie favoriete winterharde planten met je!

Japanse sneeuwbal op stam

De Japanse sneeuwbal op stam, welke officieel de naam Viburnum Plicatum heeft, is de eerste winterharde plant waaraan we je graag willen voorstellen. De takken groeien horizontaal uit en heeft in het voorjaar schermvormige witte bloemen. Als het bloeien voorbij is, dan verschijnen er rode bessen die later zwart zullen verkleuren. Het is een plant waar je dus alle seizoenen van kunt genieten, omdat hij steeds een ander uiterlijk heeft. Je kunt hem het beste snoeien na de bloei (in augustus of september). Overigens valt het snoeiwerk wel mee, omdat je eigenlijk alleen de beschadigde en dode takken hoef te verwijderen. Doe dit overigens nooit in de volle zon, om het inbranden van de gesnoeide takken te voorkomen.

Groene Leibeuk

De Fagus sylvatica leiboom is een prachtige toevoeging aan jouw tuin, voor alle seizoenen. In de zomer groeit de leiboom prachtig dicht met mooie groene bladeren en in de winter blijven de verdorde bladeren ook aan de boom hangen. Deze zorgen ervoor dat eventuele inkijk kan worden voorkomen. Zorg dat je de groene Leibeuk altijd plant in speciale beukengrond. Deze bevat schimmels welke ervoor zorgen dat de wortels het voedsel beter kunnen opnemen. Daarnaast is het van belang dat je altijd een boompaal plaatst naast de Leibeuk.

Kerstroos

De Helleborus Orientalis, oftewel de Kerstroos zie je ook vaak terugkomen bij mensen in de tuin. Deze bloeit van december tot maart en is ongeveer 30-40 cm hoog. Het is dus een echte winterbloeier, welke goed gedijt in de schaduw (of half in de schaduw) in een waterdoorlatende humusrijke grond, met daarin voldoende kalk. Vlak voor de bloei dien je het oude blad weg te knippen en na de bloei de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Personnel