couple with a shopping cart buying groceries

Slim winkelen voor een gezonder leven én een gezonde portemonnee

Ben jij het beu om aan het einde van de maand zonder geld te zitten? Dan is het tijd om te kijken naar je boodschappenbudget. Door slim te winkelen kun je gemakkelijk besparen op onnodige kosten. In dit artikel geef ik je tips om geld te besparen tijdens het boodschappen doen, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit of smaak.

Waarom besparen op boodschappen?

Voordat we ingaan op de tips om te besparen op onnodige kosten bij het boodschappen doen, is het belangrijk om stil te staan bij het waarom. Waarom zou je eigenlijk willen besparen op je boodschappenbudget? Er zijn een aantal goede redenen:

  • Je houdt geld over aan het einde van de maand, waardoor je meer financiële ruimte hebt
  • Je kunt geld sparen voor belangrijke doelen, zoals een vakantie of een verbouwing
  • Je kunt geld investeren in jezelf, bijvoorbeeld door een opleiding te volgen
  • Je kunt geld doneren aan goede doelen

Door te besparen op boodschappen kun je dus niet alleen je eigen financiën op orde krijgen, maar ook iets betekenen voor anderen.

Maak een boodschappenlijstje

Een van de beste manieren om te besparen op boodschappen is door een boodschappenlijstje te maken voordat je naar de supermarkt gaat. Hierdoor kun je gerichter winkelen en voorkom je dat je onnodige producten koopt. Zet op je lijstje alleen de producten die je echt nodig hebt en houd je aan het lijstje. Eventueel kun je met het boodschappen lijstje naar de grootste supermarkt in de buurt, zodat je wellicht goedkopere keuzes aantreft.

Kijk naar de aanbiedingen

Als je slim wilt winkelen, dan moet je oog hebben voor aanbiedingen. Kijk in de folders welke producten er in de aanbieding zijn en bepaal aan de hand daarvan wat je wilt kopen. Maar let op: koop alleen producten die je ook echt nodig hebt en die je normaal gesproken ook zou kopen. Aanbiedingen zijn alleen voordelig als je ze ook echt gebruikt.

Doe één keer per week boodschappen

Een andere manier om te besparen op boodschappen is door één keer per week boodschappen te doen. Op die manier kun je gerichter inkopen en voorkom je dat je elke dag even snel naar de supermarkt gaat en onnodige producten koopt. Maak een planning voor de hele week en koop alleen de producten die je nodig hebt voor die week.

Koop seizoensproducten

Seizoensproducten zijn vaak goedkoper dan producten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Koop daarom groente en fruit dat op dat moment in het seizoen is. Dat is niet alleen voordeliger, maar ook nog eens beter voor het milieu.

Ga naar de markt

De markt is vaak goedkoper dan de supermarkt. Ga daarom eens naar de markt om groente, fruit en andere producten te kopen. Bovendien is het vaak gezellig op de markt en kun je er leuke koopjes vinden.

Besparen op boodschappen is niet moeilijk als je maar weet hoe je het moet aanpakken. Door een boodschappenlijstje te maken, te kijken naar aanbiedingen en seizoensproducten, één keer per week boodschappen te doen en gebruik te maken van restjes, kun je al flink besparen. Houd ook impulsaankopen en kant-en-klaar maaltijden in de gaten en maak gebruik van kortingsbonnen en huismerken. Op die manier kun je niet alleen geld besparen, maar ook nog eens iets goeds doen voor het milieu.