Migraine begrijpen: triggers en oplossingen

Migraine is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die voornamelijk vrouwen treft. Hoewel de exacte oorzaak van migraine nog steeds niet volledig begrepen wordt, zijn er verschillende triggers die het risico op het ontwikkelen van migraine verhogen. Het kan handig zijn om te weten wat deze triggers zijn. Je kunt hier je voordeel mee doen door ze (proberen) te vermijden en zo de frequentie en heftigheid van jouw migraine aanvallen te verminderen.

Triggers bij migraine

Er zijn verschillende triggers die een migraineaanval kunnen uitlokken. Hieronder volgen de meest voorkomende triggers migraine:

Hormonale schommelingen

Hormonale schommelingen zijn een van de meest voorkomende triggers bij vrouwen. Veel vrouwen krijgen bijvoorbeeld migraine tijdens hun menstruatiecyclus of tijdens de overgang.

Voeding

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen migraine uitlokken. Hierbij moet gedacht worden aan voedingsmiddelen die tyramine bevatten, zoals kaas, chocolade en rode wijn. Ook voedingsmiddelen die nitraten bevatten, zoals bacon, hotdogs en ingeblikt voedsel, kunnen een migraineaanval uitlokken.

Stress

Stress is een andere veel voorkomende trigger bij migraine. Stress kan bijvoorbeeld ontstaan door te weinig slaap, overwerk of een moeilijke periode in het leven.

Veranderingen in het weer

Veranderingen in het weer, zoals warm weer, hoge luchtvochtigheid of extreme weersomstandigheden, kunnen ook een migraineaanval uitlokken.

Sensorische prikkels

Bepaalde sensorische prikkels, zoals fel licht, harde geluiden of sterke geuren, kunnen ook een migraineaanval uitlokken.

Behandeling van migraine

Er zijn verschillende manieren om migraine te behandelen. Een migraine aanval gaat, op termijn, vaak uit zichzelf weer over. Dit kan echter best een tijd duren. Een migraine behandeling kan de aanval verkorten of zelfs voorkomen. Hieronder volgen de meest voorkomende behandelingen:

Pijnstillers

Bij milde tot matige migraine kan het gebruik van pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, helpen om de pijn te verlichten. Het is belangrijk om hierbij de juiste dosering te gebruiken en de pijnstillers niet te langdurig te gebruiken, om het risico op medicatieovergebruikshoofdpijn te verminderen.

Triptanen

Triptanen zijn specifieke medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van migraine. Ze werken door de bloedvaten in de hersenen te vernauwen en de aanmaak van pijn veroorzakende stoffen te remmen. Triptanen zijn alleen op recept verkrijgbaar en mogen niet gebruikt worden door mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartproblemen.

Preventieve medicijnen

Als iemand regelmatig migraine heeft, kan het gebruik van preventieve medicijnen helpen om de frequentie en intensiteit van de migraine aanvallen te verminderen. Deze medicijnen moeten dagelijks worden ingenomen en kunnen bijwerkingen hebben.

Leefstijlveranderingen

Leefstijlveranderingen kunnen ook helpen bij de behandeling van migraine. Het verminderen van stress, het reguleren van de slaap, het vermijden van triggerende voedingsmiddelen en het verbeteren van de lichaamshouding kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van migraine aanvallen. Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen en voldoende te hydrateren.

Alternatieve therapieën

Er zijn verschillende alternatieve therapieën die kunnen helpen bij de behandeling van migraine. Hierbij moet gedacht worden aan acupunctuur, massage, yoga en biofeedback. Hoewel er niet veel wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van deze therapieën, kunnen ze voor sommige mensen wel werken.

Personnel