Matchfixing in Vrouwensporten? Komt dat ook voor?

De Oranje Leeuwinnen gaan als een speer. Afgelopen zomer leverde het Nederlandse Vrouwenelftal een topprestatie: zo stonden we in de finale van het wereldkampioenschap samen met Amerika. Het verlies konden de Nederlanders prima verdragen, de groei van het vrouwenvoetbal in het algemeen was al winst genoeg. Het is sinds het succes van de oranjeleeuwinnen dat er meer aandacht in Nederland is voor de vrouwensporten, en dat is maar goed ook! Want hoe vreemd is het dat sporten zo gedomineerd worden door mannen? Dat vrouwensporten niet veel verschillen van mannensporten, blijkt wel. Maar negatieve aspecten, zoals wedstrijdmanipulatie (matchfixing) komt dat ook voor in vrouwensporten?

Matchfixing uitgelegd

Hoewel kansspelliefhebbers vast al bekend zijn met de term matchfixing, kan het ook zomaar zijn dat je nog nooit van matchfixing gehoord hebt. Daarom leggen wij het je even uit: Volgens Wikipedia is matchfixing: “In sporten en spelen wordt er gesproken van wedstrijdvervalsing (ook bekend als wedstrijdmanipulatiematchfixing en gamefixing) als het resultaat van een wedstrijd volledig of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer en/of een andere betrokkene (bijvoorbeeld een scheidsrechter, trainer, etc.) die moedwillig verliest of valsspeelt. Matchfixing druist niet alleen in tegen de regels van de sport, het is in de meeste gevallen ook een overtreding van de wetgeving.’

Matchfixing in Nederland

Gelukkig komt matchfixing in het algemeen niet vaak voor. In de Nederlandse sport is er slechts één geval van matchfixing bekend. Ibrahim Kargbo, toendertijd speler bij Willem II. Uiteindelijk is hij levenslang geschort door de internationale voetbalbond FIFA, vanwege matchfixing. Wat hij gedaan had? Kargo, speler uit Sierra Leone, had een afspraak gemaakt met matchfixer Wilson Raj Perumal dat hij ervoor zou zorgen dat de van Willem II tegen FC Utrecht zou eindigen als nederlaag. De wedstrijd vond plaats op 9 augustus 2009 en de eindstand was 1-0 voor FC Utrecht.

 

Matchfixing in de vrouwensporten

Matchfixing wordt in toom gehouden door het Centrum van Veilige Sport Nederland (CVSN), een bureau wat ook ingeschakeld wordt voor problemen met doping of seksuele intimidatie. Dat geeft de ernst van matchfixing wel aan, dus. Maar terug naar de vraag van dit artikel: komt matchfixing ook in vrouwensporten voor?Jazeker! Het aantal keren waarbij matchfixing aan het licht is gekomen is schaars, maar het is zeker gebeurd. Afgelopen september ontdekte de Indiase politie twee mensen die een vrouw uit het nationale cricket team in India probeerden over te komen. De wedden op sport industrie in India is één van de grootste ter wereld: volgens het nieuws wordt er op de gemiddelde wedstrijd (die niet langer dan één dag duurt) zo’n 190 miljoen euro aan geld ingezet.

Wedden op (vrouwen)sporten

Ben je helemaal geïnteresseerd in vrouwensporten en wil je zelf nu ook gaan wedden op sporten? Zorg dan wel dat je je goed voorbereid voordat je geld inzet. Lees bijvoorbeeld eerst de Ultieme sportwedden Guide zodat je direct aan de slag gaat met de juiste strategie. Daarnaast zijn er een aantal dingen belangrijk: naast goede voorbereiding, moet je je verdiepen in een bepaalde sport en niche, en is het slim om van tevoren jezelf een budget te stellen.